Volledig scherm
Opnieuw is er een afgehakte dierenpoot in het bos gevonden. © Suzanne van Boxtel

Opnieuw afgehakte dierenpoot gevonden: 'Waarom doet iemand zoiets?'

UPDATEHEESWIJK-DINTHER - En weer is het raak. Na de vondst van twee afgehakte dierenpootjes in Oss eerder deze week, is donderdag ook in Heeswijk-Dinther een dierenpoot in een boom gevonden. Naast de poot hing een poster van vereniging Reewild, gericht aan hondenbaasjes. Zij zeggen niets met het pootje te maken te hebben.

De poot lijkt afkomstig van een ree, en hing aan een boom in de Kersouwelaan, vlakbij theater de Kersouwe. Hij werd donderdagochtend gevonden door Suzanne Boxman (35), die honden aan het uitlaten was met haar uitlaatservice. ,,Ik parkeerde mijn auto, stapte uit en zag het gelijk. Ik dacht direct: het zal toch niet waar zijn? Ik had het nieuws van de gevonden poten in Oss gelezen. Stelletje gekken, waarom doet iemand zoiets?", vraagt de Heesche zich af. Ze belde meteen de politie, die er agenten op afstuurde. 

Lees ook: Wandelaars schrikken van afgehakte dierenpoten in Oss 

Quote

Stelletje gekken, waarom doet iemand zoiets?

Suzanne Boxman

Posters
Bij het pootje hangt ook een poster, afkomstig van Vereniging het Reewild. Volgens Suzanne hing deze er echter al een tijdje. Bij meerdere toegangswegen van het bos hangen de pamfletten: ze spreken hondenbezitters erop aan dat zij beter op hun dieren moeten letten, nu er veel jonge reekalfjes in het bos lopen. Jonge reetjes worden regelmatig door loslopende honden gebeten. 

De stichting laat weten niets met de afgehakte poot te maken te hebben. ,,Deze pamfletten verspreiden we door het hele land. Wij schrikken hier ook van", zegt voorzitter René Leegte. Gemeente Bernheze, die het gebied beheert, laat weten dat er contact is geweest met de wijkagent. Ook is de dierenpolitie op de hoogte gesteld; die doet nader onderzoek. De Wildbeheereenheid van Bernheze is eveneens ingelicht. 

Lees verder onder tweet. 

Lees ook: Gevonden poten in Oss waarschijnlijk van varken en damhert 

Aan de lijn
Zelf laat Suzanne haar honden nooit los lopen, vertelt ze. ,,Ik houd ze altijd aangelijnd. Ik wil niet meemaken dat ze eens achter een ree aangaan. Ik heb de verantwoordelijkheid om ze heelhuids thuis te brengen." Wel ziet ze regelmatig andere baasjes die hun honden vrij laten rondrennen. Niet verantwoord, vindt Suzanne. ,,Voor je het weet hebben ze een ree of ander dier te pakken."

Ze hoopt dat het raadsel gauw onthuld wordt. ,,Ik vind het maar raar. Wie doet nou zoiets, en waarom? En hoe komt iemand aan die pootjes, is het misschien een stroper? Ik zou het echt niet kunnen bedenken."

Nog meer vondsten
Dinsdag vonden wandelaars in Oss tot hun schrik ook al twee afgehakte poten, vermoedelijk van een varken en een damhert. In het Gelderse Ooij vond een vrouw deze week ook vier afgezaagde pootjes, waarschijnlijk van een zwijn. In Malden, vlakbij Nijmegen, werd een onthoofd schaap gevonden. 

Het is onbekend of de zaken iets met elkaar te maken hebben. Waar de ledematen vandaan komen is ook onduidelijk; de gemeente en gebiedsbeheerder tasten in het duister. De politie laat weten dat het geen zaak voor hen is en doet geen verder onderzoek. 

Volledig scherm
De posters zijn afkomst van Vereniging het Reewild. © Tom Vos/BD
Volledig scherm
© Tom Vos/BD