Uitgedoste kwiskandidaten terug in schoolbanken
Volledig scherm
Uitgedoste kwiskandidaten terug in schoolbanken © Roy van den Busken

Opperste concentratie bont gezelschap Nisseroise Kwis

NISTELRODE - De Nisseroise Kwis is voor inwoners van Nistelrode het hoogtepunt van het jaar. 51 teams kregen dit jaar honderd vragen in tien categorieën voor de kiezen. Het was adembenemend stil bij de geheime opdracht, waar van ieder team één deelnemer aanwezig was.

De deelnemers werden met een ludieke aankondiging naar basisschool de Kanz gelokt. De vraag was: wie is het minst wereldvreemd? Van het bericht waren drie verschillende versies, waardoor de een in Nederlandse klederdracht verscheen en de ander in een Afrikaans of Aziatisch gewaad. Wie het best verkleed was, kreeg de meeste punten.

Deelneemster Renske de Veer, die daar haar team was afgevaardigd, was er al bang voor. Ze kreeg inderdaad een topografische test voorgeschoteld. De groep kandidaten werd verdeeld in twee lokalen. Zij kregen drie kaarten voor hun neus, waar de antwoorden, op de vragen die op het beamerscherm verschenen, opgeschreven moesten worden. Van vragen over de wereld (afstand Nederland-Australië), naar vragen over Europa (langste rivier), Nederland (rijkswegen en dialecten) en Nisseroi (straatnamen).

Een andere deelnemer was Wouter van der Velden. De voormalige organisator van de Nisseroise Kwis droeg een boerenkiel en traditionele hoed. ,,Ik was bang dat ik een volksdans moest doen. Gelukkig ben ik wel goed in topografie." Van der Velden verwacht ongeveer 75 procent van de vragen goed te hebben. ,,Het paste goed in mijn straatje. Er zaten wel een aantal specifieke triviale vragen bij, die niet per se met aardrijkskunde te maken hadden. Zoals: hoe oud is de president van de Verenigde Staten?" Voor De Veer was het zweten; zij hoopt de helft goed te hebben. Dat hoort ze tijdens de uitslagenavond, op 13 januari in café 't Tramstation.

Deelnemers verplaatsen zich naar klaslokaal
Volledig scherm
Deelnemers verplaatsen zich naar klaslokaal © Roy van den Busken
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement