Volledig scherm
Moniek Hanssen en Erik Derijks uit Heesch verloren hun 2-jarige dochter Ize toen zij werd aangereden. © Jeroen Appels/Van Assendelft Fotografie

Poolse doodrijder van peuter Ize uit Heesch mag vervroegd de cel uit

HEESCH - De Pool die 15 maanden de cel in moest voor het doodrijden van drie mensen in Meijel, onder wie Ize Derijks (2) uit Heesch, blijkt vervroegd te zijn vrijgelaten. Hij mocht eind april naar huis omdat zijn vriendin moest bevallen en mag niet meer terugkeren naar Nederland.

De zaak tegen de Pool leidde tot landelijke discussie over de hoogte van straffen voor veroorzakers van zware verkeersongevallen. De man kreeg aanvankelijk een taakstraf. Daarop gooide Erik Derijks uit Heesch, vader van het omgekomen meisje Ize (2), met een stoel in de rechtbank

'Ongelooflijk'
Derijks werd vrijdagochtend ingelicht over de vervroegde vrijlating. Hij en zijn vrouw Moniek Hanssen, die door het ongeluk ook haar beide ouders verloor, zijn totaal verbijsterd. Derijks: ,,Ongelooflijk dat dit kan. Wij hadden een streep onder het juridische verhaal gezet maar zo komt alles weer terug. En net nu, volgende week vrijdag is het vier jaar geleden dat het ongeluk gebeurde." 

Zie ookEmotionele verklaring moeder overleden Ize (2) tijdens rechtszaak verkeersdrama Meijel

Staatssecretaris van Justitie Klaas Dijkhoff heeft nog geprobeerd de vervoegde vrijlating te voorkomen. Hij wees het verzoek aanvankelijk af, omdat de belangen van de veroordeelde Pool niet opwegen tegen de belangen van de nabestaanden én de mate waarin de rechtsorde in Nederland geschokt is. De beroepscommissie van de Raad voor Strafrechtstoepassing ziet dit anders en heeft Dijkhoff tot een nieuw besluit gedwongen.

Strafvermindering
De Pool maakt nu per saldo gebruik van een regeling die bedoeld is om criminele vreemdelingen het land uit te zetten. Bij hen leidt een strafonderbreking om een bijzondere gebeurtenis bij te wonen tot strafvermindering. Derijks: ,,Ik ben compleet flabbergasted. Dat er een regeling voor bijzondere gebeurtenissen bestaat dat begrijpen wij nog wel. Maar nu leidt die tot strafvermindering voor een man die er vanaf de eerste dag alles aan gedaan heeft om zijn straf te ontlopen. Onverteerbaar."

Zie ookVeroorzaker ongeluk waarbij 2-jarige Ize uit Heesch omkwam moet celstraf uitzitten

Volledig scherm
© ANP
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement