Volledig scherm
Gedeputeerde Anne-Marie Spierings (midden) adviseerde de gemeenteraad van Bernheze zondag om de deur naar herindeling op 1 oktober nog niet dicht te gooien. © Peter van Erp/BD

Provincie wil uitstel besluit toekomst Bernheze

NISTELRODE - Het provinciebestuur roept de gemeenteraad van Bernheze op om over anderhalve week geen definitief besluit te nemen over zelfstandigheid.


"Wij kunnen de raad nergens toe dwingen, maar mijn advies zou zijn om het boek op 1 oktober niet te sluiten, maar te wachten op de ontwikkelingen in met name Landerd en Uden", stelde gedeputeerde Anne-Marie Spierings tijdens een interview in politiek café Brug, zondagmiddag in Nistelrode. "De keuze van de één heeft invloed op de ander", zo motiveerde ze haar oproep.

In Landerd wordt volgende maand een referendum gehouden over opsplitsing van de gemeente of samenvoeging als geheel met Uden. De twee gemeenten staken eerder een hand uit naar Bernheze om met z'n drieën een grote Maashorstgemeente te vormen. Het college van B en W van Bernheze sprak onlangs een voorkeur uit voor een zelfstandige toekomst, met intensieve samenwerking in de regio.