Volledig scherm
De containers in Heesch. © Maarten van den Hurk

Raadsleden wijken niet voor geweld Heesch

HEESCH - De gemeenteraad van Bernheze is niet van plan te wijken voor het gewelddadige protest tegen het toekomstige asielzoekerscentrum, maandagavond in Heesch. Dat blijkt uit een rondgang langs fractievoorzitters.

Bij het protest werd de politie bekogeld met stenen, vuurwerk en eieren. Ook werd er een poging gedaan het gemeentehuis te bestormen, waar de raadsleden op dat moment aan het vergaderen waren. Fractievoorzitter Cor van Erp van de SP voelt zich echter 'totaal niet geïntimideerd door dit soort mensen’. "Daar sta ik ver boven, dat doet me niks. Ze bereiken bij mij juist het tegenovergestelde. Mensen die zo beginnen, daar zal ik juist niet naar luisteren."

Blamage
Ook Annemieke Boellaard (D66) is niet bang. "Ik wil gewoon mijn werk doen, en dat is luisteren naar de mensen.” Haar collega Jack van der Dussen van de VVD: "We laten die kleine minderheid ons besluitvormingsproces niet beïnvloeden. Dat zou echt een blamage zijn voor de democratie."

Knoop doorhakken
Het klinkt allemaal ontzettend strijdvaardig en dapper. Maar wat als het moment straks daar is, dat de gemeenteraad de knoop moet doorhakken over de komst van vijfhonderd asielzoekers voor de duur van tien jaar? "Dan zal ik met rechte rug het standpunt van Progressief Bernheze verdedigen”, zegt Cent Van den Berg, wiens partij in beginsel positief staat tegenover de opvang van de vijfhonderd vluchtelingen. Deze week vinden er in Heesch informatiebijeenkomsten met bewoners plaats. Daarna - de exacte datum is nog niet bekend - neemt de gemeenteraad van Bernheze een besluit.

Raadslid Marko Konings maakte maandagavond deze foto's vanuit de raadszaal in Heesch en lees meer over de mogelijke komst van vluchtelingen naar Heesch op bd.nl/vluchtelingen.

Het was een bizarre avond voor mij als gemeenteraadslid. Er zou een aangekondigd vreedzaam protest tegen de mogelijke... Geplaatst door Marko Konings op maandag 18 januari 2016

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement