Volledig scherm
De meest in het oog springende vervuiling bij BioSpares: in december 2015 stroomden honderden kubieke meters mestvloeistof uit de vergister. © BD

Rechtbank stuurt baas mestbedrijf BioSpares naar gevangenis

DEN BOSCH / NISTELRODE - Eigenaar Pieter Hoogendonk van voormalig  mestbedrijf BioSpares in Nistelrode moet de cel in voor illegale lozingen en vervuilingen. De rechtbank in Den Bosch veroordeelde hem dinsdagmiddag tot twaalf maanden cel waarvan zes voorwaardelijk. Hoogendonk kondigde direct hoger beroep aan.

De uitspraak is conform de eis van het Openbaar Ministerie. Op de zitting twee weken geleden typeerde de officier van justitie Hoogendonk als een zware milieucrimineel bij wie de zwaarste vorm van straf past, de cel. 

De rechtbank acht niet alleen enkele vervuilingen in 2014 en 2015 bewezen als forse overtredingen van de milieuwet. Ook verwijt de rechtbank Hoogendonk 'een groot gebrek aan respect' voor het milieu, omwonenden én het bevoegd gezag. ,,Het ontbreekt hem aan eigen verantwoordelijkheid. De rechtbank kan in dit geval niets anders opleggen dan een gevangenisstraf", stelde rechter J. Vos. 

Hoogendonk reageerde verrast op de uitspraak: ,,Dit had niemand verwacht." Hij stapt naar het gerechtshof. Voorafgaand aan de uitspraak kondigde de ondernemer (59) al dat hij zich niet zou neerleggen bij welke celstraf dan ook. Een taakstraf zou hij nog enigszins kunnen plaatsen, al ging Hoogendonk er toen nog van uit dat de rechtbank niets bewezen zou achten.

Buiten werking

Drie grote vervuilingen bij de mestvergistingsinstallatie in Nistelrode acht de rechter echter wel bewezen als strafbaar feit. In 2014 loosde BioSpares zulke grote hoeveelheden vervuild afvalwater op het riool, dat een zuiveringsinstallatie kilometers verderop in Vinkel het niet meer aan kon en bijna buiten werking raakte. Ook in 2014 had het bedrijf maandenlang een illegaal en instabiel mestbassin op het terrein, waaruit vloeistoffen weglekten. 

Eind 2015 vloeiden honderden kubieke meters mest weg uit een silo van de vergistingsinstallatie. Dit lek leidde uiteindelijk tot stillegging van de installatie en het einde van BioSpares als operationeel bedrijf. De rechtbank veroordeelt het bedrijf BioSpares nu overigens, als medepleger, tot een geldboete van 40.000 euro.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement