Volledig scherm
Rob Lunenburg, eigenaar van Discotheek Lunenburg in Loosbroek. © Facebook

Rookverbod raakt eigenaar Lunenburg direct: 'Echt helemaal gestoord, niet te handhaven dit'

LOOSBROEK - Eigenaar Rob Lunenburg van een van de grootste discotheken in Brabant reageert fel op het verbod op rookruimtes in alle horecagelegenheden. ,,Dit is echt helemaal gestoord", is de eerste reactie van Lunenburg.

Dinsdag kreeg Clean Air Nederland (CAN) gelijk van het gerechtshof in Den Haag: een totaal verbod op rookruimtes. 

,,Ik snap dat roken ongezond is en ik zou graag zien dat niemand rookt, maar waarom zijn alle pijlen gericht op de horecaondernemers? Mensen gaan er door het verbod waarschijnlijk niet minder om roken, maar misschien kan ik mijn zaak wel gaan sluiten nu." 

Lunenburg heeft nog liever een totaalverbod op roken in heel Nederland, dan alleen een verbod op rookruimtes. Want waar moeten de rokers nu naartoe? ,,Allemaal buiten gaan roken kan echt niet. De buurt zou dat niks vinden en dat begrijp ik ook. Maar waar dan wel?" 

Oplossing moet snel komen

Lunenburg zegt dat hij snel met een creatieve oplossing moet komen, want als de rookruimte sluit verwacht hij minder bezoekers. Het kostte hem 75.000 euro om het glazen hok te bouwen. ,,Die ruimte opnieuw aanpassen gaat erg lang duren", zegt de eigenaar van de discotheek. 

Volledig scherm
Discotheek Lunenburg, de voorkant die eigenaar Rob Lunenburg niet vol wil hebben staan met rokers. © Streetview

Niet meer binnen roken dus tijdens het uitgaan. Tenzij het op straat is. Volgens het CBS rookt zo'n 20 procent van de mannen dagelijks en 15 procent van de vrouwen. In Discotheek Lunenburg komen zo'n 2.000 mensen op een drukke avond. ,,Ik moet ze binnenhouden, anders staat het straks helemaal vol met rokers voor mijn deur."

Controle

Volledig scherm
Binnenkant van de discotheek. © Streetview

Het is niet heel waarschijnlijk dat er vanavond al een controleur verschijnt in Discotheek Lunenburg, maar in de komende weken zeker wel. ,,Als een roker betrapt wordt in mijn zaak kost me dat eerst 300 euro. Dat bedrag verdubbelt iedere keer tot maximaal 2.400 euro. Daarna moet de zaak drie maanden dicht." 

,,Ik wil er eigenlijk nog veel meer over zeggen, maar laat ik wijs mijn mond houden voor ik zo nog opgepakt ga worden."

Rookverbod

Het is dit jaar precies tien jaar geleden dat het rookverbod werd ingevoerd. In het verbod is toen een uitzondering opgenomen voor rookruimtes. Maar die uitzondering is in strijd met de kaderovereenkomst van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor de bestrijding van tabaksgebruik, vindt Niet-rokersvereniging CAN. Het Hof stelde de vereniging vandaag in het gelijk. 

KHN: Wat nu?

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) weet niet precies 'wat er nu gaat gebeuren'. ,,Het rookverbod in de horeca is dit jaar tien jaar oud. Juist die ondernemers, cafés, discotheken, noem maar op, hebben veel geld geïnvesteerd voor rookruimtes omdat ze iedereen willen kunnen ontvangen,'' zegt woordvoerster Bernadet Naber van KHN. ,,Moeten die nu weer weg? Gaat de Voedsel en Warenautoriteit dit nu ook echt handhaven? Of gaat de Staat nog in cassatie tegen deze uitspraak? Wij hebben er in elk geval veel vragen bij.''

Dramatisch

Voorzitter Robèr Willemsen van KHN noemt het dramatisch voor cafés en discotheken met een rookruimte dat horecabedrijven geen aparte plek meer mogen hebben voor rokers. ,,Na een aantal jaren rust 'op het rookfront' zal deze uitspraak voor enorme onrust zorgen onder horecaondernemers'', aldus Willemsen. ,,Ongeveer 25 procent van de cafés en discotheken in Nederland heeft zo'n aparte rookruimte. Vanaf het begin van de invoering van het rookverbod waren rookruimtes in de regelgeving toegestaan." Sommige horecazaken hebben volgens hem tienduizenden euro's geïnvesteerd in een rookruimte.

poll

Als niet-roker heb ik geen last van rookruimtes of rokers in cafés

  • Eens (77%)
  • Oneens (23%)
4323 stemmen
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement