Volledig scherm
Dode varkens aan de Hazelbergsestraat in Heeswijk-Dinther. © Domein van der Meijden / BD

Tientallen varkens stikken na 'heel veel pech' in Heeswijk-Dinther

HEESWIJK-DINTHER - Tientallen varkens zijn dinsdag om het leven gekomen na een stroomstoring in een varkensbedrijf in Heeswijk-Dinther. De dieren liggen naast de stal opgestapeld en worden dinsdagmiddag afgevoerd naar een destructiebedrijf.

De dieren zijn vermoedelijk gestikt. Door de stroomuitval werkte de ventilatie in de vleesvarkensstal niet meer. De boer heeft nog losse ventilatoren geplaatst en een dierenarts laten komen. Voor circa 70 dieren kwam de hulp te laat. Deze varkens lagen in één afdeling van de stal. In drie andere vertrekken waren geen dieren dood. 

De betrokken ondernemer is niet bereikbaar voor commentaar. Volgens collega Herman Krol, voormalig ZLTO-voorzitter in Bernheze, hebben de varkens en de betrokken boer 'heel veel pech' gehad. Door een klein gaatje in een waterslang zou een straal water een hoog hangende kabelgoot en vervolgens een meterkast hebben bereikt. Zo ontstond een kortsluiting: ,,Het is zo verschrikkelijk ongelukkig uitgevallen. Dit is gewoon een ramp voor die ondernemer, niemand wil zijn varkens zo zien. ''