Volledig scherm
Een ATB-fietser in de Maashorst bekijkt een wisent. © Marco Dreuning

Van burgemeesters en wethouders mag wisent drie jaar blijven

OSS/UDEN - Dat de wisent nog drie jaar blijft en recreanten óveral in het natuurgebied mogen komen, vinden de burgemeesters en wethouders van de vier Maashorstgemeenten prima. De colleges van Bernheze, Landerd, Oss en Uden hebben dinsdag de twee belangrijke uitgangspunten voor de Maashorst goedgekeurd. 

In september en oktober hebben de vier gemeenteraden het laatste woord over deze heikele kwesties, die in de voorbije winterperiode zorgden voor een heuse crisissfeer in de Maashorstregio. De opgelaaide discussie leidde tot een herbezinning. Besloten werd de proef met de wisenten te verlengen maar uitsluitend binnen het huidige, afgesloten deelgebied van 170 hectare. Ook werd glashelder geformuleerd  dat ruiters, fietsers en andere recreanten overal dus op alle paden mogen komen:

Het schriftelijke resultaat van de herbezinning, opgesteld door de leiding van het natuurgebied (Bestuurlijk Regieteam De Maashorst), ligt nu bij de vier gemeenten die samen met Staatsbosbeheer eigenaar van het gebied zijn. De verwachting is dat partijen in de gemeenteraden de nodige aandacht aan de Maashorst gaan geven. De  politiek werd in de wintermaanden flink gevoed door belangengroeperingen, onder welke voor- en tegenstanders van de aanwezigheid van wisenten. 

De Osse wethouder Johan van der Schoot denkt dat voor zijn gemeente de angel wel uit de discussie gehaald is, door de formulering over vrije en onbeperkte toegang voor recreanten: ,,Ik denk dat dat wel tegemoet komt aan bezwaren die in Oss sterk leefden.  Ik verwacht nog wel discussie over het evenwicht tussen natuur en recreatie, of dat wel in orde is."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Oss, Uden e.o.