Volledig scherm
Wim van de Donk aan tafel met Marieke Moorman, burgemeester van Bernheze. © Maarten van den Hurk / BD

Van de Donk zegt wél sorry voor kritiek op Brabantse gemeenten

HEESWIJK-DINTHER - Wat Anne-Marie Spierings en Johan van den Hout weigerden, heeft Wim van de Donk alsnog gedaan. De commissaris van de Koning zei in Bernheze openlijk sorry voor de lading kritiek die de provincie in september uitstortte over de Brabantse gemeenten. Die zouden laks zijn geweest bij het controleren van veebedrijven.

,,Daar zijn een paar dingen niet goed gegaan," aldus Van de Donk . ,,Al was het niet zozeer uit kwaaie wil, als overheden overval je elkaar niet via de media. Dit had zo niet mogen gebeuren.''

In september presenteerde de provincie het rapport ‘Gemeentelijk toezicht op emissies van veehouderijen'. Onderzoek had een aantal tekortkomingen aan het licht gebracht. De provincie zette dit zeer zwaar aan en stelde dat verbetering 'hard nodig' was.

Tang op een varken

De commissaris nuanceert dit beeld nu, niet toevallig in Bernheze. Rien Wijdeven, wethouder hier, ontstak vorige maand in woede door de provinciale kritiek. ,,Dit slaat als een tang op een varken, echt helemaal nergens op", brieste hij in een openbare vergadering, waarin hij aankondigde opheldering te gaan vragen.

Enkele dagen later meldde Wijdeven dat er in het provinciehuis 'een soort van sorry' was gezegd. Maar de verantwoordelijke gedeputeerden Spierings (landbouw) en Van den Hout (toezicht) weigerden desgevraagd richting pers terug te komen op de eerdere kritiek.

Van de Donk bevestigt nu dat hij in september al zalvende woorden richting Bernheze gesproken heeft. ,,Ik snap heel goed dat dat nodig was", zegt hij. ,,En nu moeten we allemaal verder, want de inhoud van dit dossier is veel te belangrijk."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Oss, Uden e.o.