Volledig scherm
De demonstratie in Heesch liep maandag uit de hand © Karlijn Houterman/BD

Verdachte rellen Heesch moet voor de rechter verschijnen wegens openlijke geweldpleging

DEN BOSCH/HEESCH - Een van de mannen die werd gearresteerd tijdens de rellen in Heesch, moet volgende week woensdag voor de rechter verschijnen. Hij krijgt openlijke geweldpleging ten laste gelegd en zal worden berecht via het snelrecht. Dat laat het Openbaar Ministerie (OM) in Den Bosch donderdagmiddag weten.

De man uit Oss werd maandagavond gearresteerd bij de betoging voor het gemeentehuis in Heesch. De 20-jarige man wordt verdacht van openlijk geweld tegen leden van de mobiele eenheid (ME).

Snelrecht
Hij zou met hout, aanstekers en zwaar vuurwerk hebben gegooid. Tijdens de snelrechtzitting hoort de man de eis van de officier van justitie en volgt aan het eind van de zitting de uitspraak van de rechter. De Ossenaar zit in afwachting van de zitting in voorlopige hechtenis. Dat werd donderdag met 2 weken verlengd.

De politie maakte daar maandagavond een eind aan de demonstratie bij het gemeentehuis. De ME trad rond 21.30 uur opnieuw op om de demonstranten op het plein weg te sturen. Daarbij werden 3 personen aangehouden. Honderden mensen protesteerden toen tegen de komst van een opvang voor 500 asielzoekers. Sinds dinsdagavond is in de kern van Heesch een noodverordening van kracht die geldt tot en met 4 februari. De politie mag op basis van de noodverordening preventief fouilleren.

Mogelijke vervolging
De twee andere arrestanten, een man uit Geffen en een uit Oss, werden eerder deze week vrijgelaten. Het OM gaat zich nog wel beraden op mogelijke vervolging maar een woordvoerder laat weten dat dit nog niet zeker is. Zij blijven wel verdacht.

Lees meer over de opvang van vluchtelingen in de regio op bd.nl/vluchtelingen.

Oss, Uden e.o.