Volledig scherm
Wie zaten bij meneer Van Herreveld in de klas in 1966-1967? © Heemkundekring 'De Elf Rotten' Heesch

WEERZIEN: Zes jaar lang de oudsten

HEESCH - Een klassenfoto van kinderen die nu allemaal rond de 56 zijn, levert natuurlijk veel namen op. Het meest bijzondere aan deze klas: het was een gemengde klas in een tijd dat in Brabant eigenlijk alleen maar meisjes- en jongensscholen waren.

Deze eerste klas was één van de twee eerste klassen van een nieuwe school in 1966 in Heesch. De school groeide elk jaar met nieuwe eerste klassen dus deze kinderen bleven zes jaar lang ‘de oudsten’.

In de eerste jaren heette de school Mgr. Bekkersschool. Later werd dit de Emmausschool. Het eerste onderkomen was in een noodgebouw bij de V.G.L.O. school. (Jubileumboek 25 jaar Emmausschool). Leon Broeksteeg wist nog wel dat daar ‘grote kinderen’ waren die allemaal met een typemachine rondliepen.

Verdeling
Tweelingzus Liesbeth Broeksteeg schreef dat de oude oliekachels hard moesten werken om de lokalen enigszins warm te stoken. De verdeling van de leerlingen over de twee klassen ging heel handig. De kinderen stonden op het schoolplein allemaal netjes in rijen, twee aan twee. Vriendjes en vriendinnetjes uiteraard naast elkaar in de verwachting zo bij elkaar in de klas te komen. Vervolgens werden de rijen doormidden gedeeld en kwamen de vriendjes en vriendinnetjes niet bij elkaar in de klas te zitten. Ook Liesbeth en Leon zaten apart.

Hedwig Heereveld, dochter van de onderwijzer kon zich nog veel herinneren. Toen haar vader benoemd werd als hoofd van de school woonde het gezin nog in Schijndel. DrieJaar later zijn ze verhuisd naar Heesch. Hedwig was al een jaar te oud voor de Emmausschool en moest naar de Heilig Hartschool, de nonnenschool. De drie jongste kinderen van meneer Heereveld mochten wel naar de Emmaus, de bofferds.

Inkt
Gerti Smits vertelde dat ze moesten schrijven met blauwe inkt en dat iedereen heel erg goed zijn best daarop deed. Als beloning mocht je dan met gekleurde inkt schrijven en zelf de kleur uitzoeken. Hedwig vertelde dat haar vader heel goed was in schoonschrijven. Dat heeft hij dan tijdens de lessen overgedragen. Hij was een aardige vriendelijke man, maar kon soms ook lastig zijn.

De Emmausschool bestaat inmiddels 50 jaar.

Vooraan, van links naar rechts:
Cor Ruys, Rene van Herpen, Louis Leeijen, Karin Jansen, Henk van de Ven, Jan van Herpen, Dienie van Dinther, Willie van de Rakt, Annemieke Baas, Johan van de Akker, Peter van Roosmalen.

Staand van links naar rechts:
Ine van de Hoogen, Riet van der Heijden, Gerrie Hurkens, Ingrid van der Doelen, Hans Vos, Loen Broeksteeg, Jan van Dinther, Corinna Thiemissen, Marijke Egelmeer. Jan van Gogh, Yvon van Geffen, Dhr. Van Heereveld.

Een mevrouw uit de omgeving van Uden belde later en vertelde dat zij al wel in een gemengde klas zat op de lagere school. Want tussen 1930 en 1950 had men in Uden gemengde scholen. Ze vertelde dat er daarna jongens- en meisjesscholen waren. Er waren in 1950 twee onderwijzers die hoofdonderwijzer wilde worden en daarom werden er een jongens- en een meisjesschool opgericht. Weer later werden de scholen weer gemengd.

Kijk op bd.nl/weerzien voor andere afleveringen van Weerzien.

Oss, Uden e.o.