Volledig scherm
Hardlopers in het Bomenpark. © Marleen Frunt-Van den Akker

Winterloop in Heesch voor hardlooptrainingen in Zuid-Afrikaans township

HEESCH - Marleen Frunt uit Heesch speelde een aantal jaar met het idee om vrijwilligerswerk in Afrika te doen. Volgend jaar wordt dat werkelijkheid. Ze gaat hardlooptrainingen geven aan mensen in een Zuid-Afrikaans township. Om het te bekostigen organiseert ze de Bomenpark Winterloop.

Het hardloopevenement, dat zondag in het Bomenpark in Heesch is, is geen wedstrijd. Iedere deelnemer betaalt vijf euro en mag dan een parcours van drie, vijf of tien kilometer lopen. ,,Ik vind het best spannend”, zegt Frunt.,,Ik heb geen idee hoeveel mensen erop af zullen komen.” Inschrijven kan op de dag zelf.

Balsport
In 2013 komt ze in contact met twee oud-rugbyers. Zij hebben de stichting Kurland Village opgericht, om inwoners van een township kansen te geven. ,,Sport is in Zuid-Afrika een middel om uit de ellende te komen.” Rugby is de nationale sport. ,,De jeugd is voorbestemd om geen fijn leven tegemoet te gaan. Het is maar zelden dat je er goed uitkomt.” De hardlooptrainingen zijn specifiek gericht op de balsport.

Lopers kunnen zondag ook kleding en schoenen inleveren, die de Zuid-Afrikanen tijdens de trainingen kunnen gebruiken.

Oss, Uden e.o.