Yad Vashem brengt trots en dankbaarheid in Vorstenbosch

VORSTENBOSCH - De hoge Israëlische onderscheiding Yad Vashem is dinsdag in Vorstenbosch postuum uitgereikt aan Grad en Betje Voets. Zij namen in de Tweede Wereldoorlog een Joods meisje als onderduiker op in hun gezin.

Hélène Petter-Egger (87), het meisje van weleer, had de Yad Vashem aangevraagd en was bij de uitreiking aanwezig. ,,Ik ben hen zeer dankbaar, zij hebben mijn leven gered", sprak ze. Dochter Debby Petter benadrukte dat haar moeder in Vorstenbosch zoveel warmte ervaren had: ,,Die warmte en veiligheid werden de basis voor de rest van haar leven." 

Volledig scherm
Hélène Petter-Egger (midden) poseert na de uitreiking met de kinderen van Grad en Betje Voets, die zelf te zien zijn op de foto op de achtergrond. © Maarten van den Hurk

De toespraken van familieleden, burgemeester van Bernheze Marieke Moorman en Nina Staretz van de Israëlische ambassade stonden in het teken van juiste keuzes maken.  Voor Grad en Betje Voets was dat een vanzelfsprekendheid geweest, zei oudste dochter Jo van den Biggelaar-Voets in haar dankwoord.

Van den Biggelaar: ,,Ons pap en ons mam zouden heel erg trots zijn geweest als ze hier bij waren. Niet vanwege de onderscheiding maar trots op alle kinderen en kleinkinderen, die van Leentje Egger inbegrepen. De grootste eer die wij hen kunnen brengen is hun voorbeeld volgen, door goed te doen zonder er iets voor terug te verwachten." 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Oss, Uden e.o.