Volledig scherm
Uitgebrande varkensstal waar honderden varkens zijn omgekomen vannacht aan de Oppersveldweg. © Karel Brekelmans

'10.000 varkens omgekomen bij brand in Agelo'

AGELO – Bij de brand in de stallen van fokbedrijf Lansink Agelo zijn zeker 1000 fokzeugen omgekomen en nog eens naar schatting 8000 tot 10.000 biggen. Dat veronderstellen deskundigen op basis van de vergunning die de provincie Overijssel in 2015 heeft afgegeven.

Daarin staat onder meer dat er ruimte is voor zelfs 1250 fokzeugen en vleesvarkens. Daarnaast mochten er in de twee afgebrande mega-stallen maximaal 8000 biggen worden gehouden. Woordvoerster Irene Mazeland van de Brandweer Twente weet niet precies hoeveel varkens (zeugen en biggen) er bij de brand zijn omgekomen. Zij houdt het op ‘honderden varkens’. Slechts enkele fokzeugen en biggetjes slaagden erin te vluchten.

Gevoelig onderwerp

Ook eigenaar Gerrit Lansink houdt zich wat aantallen betreft op de vlakte. Klaarblijkelijk in de wetenschap dat mega-varkensstallen de laatste tijd een gevoelig onderwerp is voor de sector vanwege de acties van dierenactivisten. Zij hebben de varkenssector op de korrel omdat er de laatste jaren nogal wat branden zijn geweest in varkensstallen zonder dat precies duidelijk werd hoeveel dieren daarbij zijn omgekomen.

Kortsluiting

De Stichting Varkens in Nood in Amsterdam eist daarom openheid van zaken, ook bij de brand in Agelo. De brand in de varkensstallen aan de Oppersveldweg in Agelo is vermoedelijk het gevolg van kortsluiting. Want zo het er nu naar uitziet is de brand ontstaan in de meterkast in een van de twee stallen die volledig door de brand werden verwoest.

Tweede stal

De actie was aanvankelijk gericht om de stal naast die in brand stond, te behouden. Maar de brandweer slaagde daar niet in. De brand ontstond rond half twaalf zondagavond. Rond twee uur was de brand onder controle; het nablussen nam echter nog vele uren in beslag.

Volledig scherm
© Robin Hilberink