Politie in de wijk Duindorp in Den Haag.
Volledig scherm
Politie in de wijk Duindorp in Den Haag. © ANP

19 aanhoudingen in onrustig Den Haag, onder wie drie jongens (11, 12 en 13) met molotovcocktail

Opnieuw is het onrustig geweest in Den Haag. De Haagse politie heeft gistermiddag en -avond negentien mensen aangehouden die onder meer gewelddadig waren, brand probeerden te stichten en illegaal vuurwerk bij zich hadden. Drie jongens van 11, 12 en 13 waren in Scheveningen vermoedelijk bezig om een molotovcocktail te maken. 

Volgens calamiteitenwebsite Regio15 werd op social media een oproep geplaatst om in die omgeving samen te komen, er zou zo’n 50 man gehoor aan hebben gegeven.  In stadsdeel Escamp zijn volgens Regio15 een aantal vuil- en bouwcontainers in brand gestoken en op de Evert Wijtemaweg werd brand gesticht tegen een houten gebouw. De brandweer was snel ter plaatse en kon voorkomen dat het gebouw volledig uitbrandde. Ook in Voorburg is gisteravond een geparkeerd busje volledig uitgebrand. Het incident vond plaats op de Prinses Beatrixlaan. De politie onderzoekt de oorzaak. Ook was er een duinbrand bij de Harteveltstraat, die snel werd geblust en lag er in een plantenbak voor een woning aan de Zeezwaluwstraat een vuurwerkbom.

De drie jongens (11, 12 en 13) die door de politie zijn opgepakt waren bezig met spiritus en vuurwerk. Mogelijk waren zij een molotovocktail aan het maken toen ze door een buurtbewoner werden betrapt. De drie zijn allemaal weer vrijgelaten. De twee oudsten moeten zich later verantwoorden bij het Openbaar Ministerie. De jongen van 11 is te jong om bestraft te worden. 

Tieners

Alle personen die zijn aangehouden door de politie zijn tieners. In de loop van de avond arresteerde de politie nog twee jongens (16 en 17 jaar) op de Houtrustweg op verdenking van voorbereiding voor brandstichting.

Rond 22.00 uur werden in de Hoogkarspelstraat een 13-jarige jongen uit Den Haag, een 15-jarige jongen uit Leidschendam en drie jongens van 19 en een van 17 uit Zoetermeer gearresteerd. Zij zouden met zwaar vuurwerk vernielingen hebben aangericht. Een uur later was het raak op de Medemblikstraat, waar vijf 15-jarige jongens en een 14-jarige uit Den Haag vuilcontainers vernielden.

Ook stond in de buurt van het Monnickendamplein en de Volendamlaan een grote groep jongeren, die zwaar en illegaal vuurwerk afstak. Van hen arresteerde de politie twee personen.

Meer dan 50 aanhoudingen

De afgelopen week was het erg onrustig in Den Haag. Dit volgde na het besluit van de gemeente om geen vergunning te geven voor vreugdevuren tijdens de jaarwisseling. Vrijdagavond en -nacht werden al dertien mensen aangehouden voor onder meer brandstichting en het gooien van zwaar vuurwerk.

Het totale aantal aanhoudingen komt hiermee boven de 50. Er heerst grote onvrede over het afzeggen van de vreugdevuren in de stad, met name bij jongeren. In de wijken Duindorp, Laakkwartier, maar ook Scheveningen had de politie hun handen vol aan relschoppers.

De oproerkraaiers staken meerdere auto's in brand en ook werden er veel vernielingen aangericht. Buurtbewoners durven 's avonds nauwelijks nog de straat op.