26 activisten Greenpeace opgepakt bij klimaatprotest Schiphol
videoDe Marechaussee heeft vandaag zesentwintig activisten opgepakt tijdens een klimaatprotest bij Schiphol Plaza, waaraan zo’n tweehonderd activisten van Greenpeace meededen. Actievoerders hadden zich daarbij vastgeklonken. Iets voor 19.00 uur meldde een woordvoerder dat alle demonstranten uit de hal zijn verwijderd.
Delen per e-mail
Onder luid boegeroep verwijderen marechaussees één voor één actievoerders uit de hal van Schiphol, waar sinds vanochtend enkele honderden activisten demonstreren tegen de vervuiling door de luchthaven. Activiste Faiza Oulahsen van Greenpeace sprak de actievoerders toe en gaf aan dat ze gearresteerd kunnen worden. Buiten stonden vijf bussen klaar om de demonstranten af te voeren.
De gemeente Haarlemmermeer heeft een noodbevel uitgevaardigd. Daarin staat dat actievoerders bij een eerste bevel van de Marechaussee mee moeten gaan en dit weekend het vliegveld niet meer op mogen komen.
,,Vroeg of laat komen we terug. We gaan door. Desnoods bezetten we een landingsbaan’’, liet Oulahsen weten. Greenpeace betreurt het ingrijpen ‘ten zeerste’. ,,Dit is een vreedzaam protest.” Ter afscheiding is door de Marechaussee een lint om de groep gespannen.
‘Pas goed op’
Omstreeks half twaalf begon de omsingeling van de marechaussees. Aan een verzoek om op te staan, gaven de actievoerders geen gehoor. Er werd een ultimatum tot 12 uur gesteld, waarbij geweld kan worden gebruikt worden als ze bleven zitten, zo luidde de boodschap. Eén van de activisten was het daar niet mee eens. ,,Dit is een vreedzame demonstratie. Ik ben van plan te blijven zitten, tot ik word opgepakt.” De actievoerders mediteerden totdat de aangekondigde ontruiming begon. ,,Onze uitstraling is zacht”, zei een spreker. ,,Laat de kracht van saamhorigheid blijken.”
In de hal haakten de actievoerders hun armen in elkaar om verwijdering lastig te maken. ‘We are peaceful, what are you’ riepen de activisten, terwijl ze één voor één uit de kring werden gehaald. ‘Wij zijn hier, we doen het voor de kinderen’, klonk het uit de groep, die zeker wilde maken dat hun protest gehoord wordt.
Onder de klimaatactivisten die naar de luchthaven zijn gekomen, was ook het Amsterdamse GroenLinks-raadslid Imane Nadif. De politica zette een foto van de protestactie op social media. ,,Best gezellig hier’’, twittert ze bij het plaatje van de demonstranten op Schiphol Plaza.
‘Hardhandig optreden’
,,De demonstranten zijn uit Plaza verwijderd: niet omdat ze gevaarlijk waren, maar omdat ze de grenzen -waar wel en niet gedemonstreerd mocht worden- hebben overschreden’’, zei loco-burgemeester van Haarlemmermeer Jurgen Nobel: Demonstratie is een belangrijk recht en daar werken we graag aan mee, maar we zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van tienduizenden reizigers en medewerkers van Schiphol én die van demonstranten. In het geval dat er snel ontruimd moet worden, zijn groepen mensen die samenscholen of vastgeketend zijn, een risico.”
Greenpeace is niet te spreken over het ‘hardhandige’ optreden van de marechaussee. Volgens Greenpeace zijn de arrestanten overbracht naar de Koningin Máxima Kazerne in Badhoevedorp waar ze in de loop van de avond weer zijn vrijgelaten. ,,De honderden andere actievoerders zijn vanaf Schiphol Plaza allemaal met bussen afgevoerd naar locaties ver buiten Schiphol. Onder de arrestanten zijn jongeren die zich zorgen maken over hun toekomst en omwonenden van Schiphol die nachten wakker liggen van het lawaai en zich zorgen maken om de gezondheid van hun kinderen’’, aldus campagneleider Dewi Zloch.
De manifestatie van Greenpeace wordt morgen hervat op het plein voor Schiphol Plaza. Mochten de demonstranten terugkeren in Plaza, dan zal er volgens de loco-burgemeester weer worden ingegrepen.
‘Vreedzaam protest’
Eerder op de ochtend hadden activisten een spandoek opgehangen op een grote reclamezuil naast de verkeerstoren met de tekst: Schiphol vliegt alle klimaatgrenzen voorbij. Dit spandoek werd echter snel verwijderd.
,,Wij beroepen ons op ons recht op vreedzaam protest. Bovendien is het niet ons doel om reizigers te hinderen. We vragen in het hart van de vervuiling aan Schiphol om met een klimaatplan te komen. De luchtvaart kan de dans niet blijven ontspringen,” aldus Dewi Zloch van Greenpeace. Aan de 24-uurs massa-actie in Schiphol Plaza doen volgens de organisatie ‘getrainde actievoerders’ mee.
De actievoerders eisen een klimaatplan van Schiphol. Ze willen minder vluchten, geen Lelystad Airport, korte afstandsvluchten vervangen door de trein en een eerlijke prijs voor het vliegen. Op de vliegtickets zit nu namelijk geen belasting. Schiphol liet eerder weten hard te werken aan de verduurzaming van de luchtvaart. Daarbij zegt de luchthaven in 2050 klimaatneutraal te willen zijn.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Leesgedrag 41 miljoen boeken verkocht in 2020: deze titels werden het meest gelezen
De boekhandel verkocht vorig jaar 41 miljoen boeken. Door het eindeloze thuiszitten lazen we ons vorig jaar suf. Toch juicht de boekenbranche niet. Kleine lokale boekhandels hebben het zwaar, terwijl de online verkoop floreert. Verschraling van het aanbod dreigt. -
Pegida wil ondanks verbod demonstreren in Eindhoven
Anti-islambeweging Pegida wil zondag demonstreren in Eindhoven, ook al heeft burgemeester John Jorritsma dat verboden. De gemeente vreest ongeregeldheden omdat Pegida van plan is een koran te verbranden of op een andere manier te vernietigen. In het verleden liep een demonstratie van de organisatie ook al eens uit op rellen en moesten driehonderd agenten en twee pelotons ME worden ingezet. -
Sneeuw in Limburg en Oost-Brabant: lokaal 7 tot 10 centimeter
In Limburg en het oosten van Brabant is afgelopen nacht sneeuw gevallen en blijven liggen. Plaatselijk ligt er een laag van 7 tot 10 centimeter. Vanavond kan het wederom sneeuwen in het zuiden, meldt Weerplaza. -
PREMIUM
column Urk verpest het voor zichzelf
Nynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
Immunoloog: ‘Rek periode tussen twee vaccins AstraZeneca op om vertraging te voorkomen’
Rek de periode tussen de eerste en tweede prik van het AstraZenica-vaccin op naar minstens zes weken. Daarmee wordt de kans op vertraging van het vaccinatieprogramma een stuk kleiner. Dat zegt Ger Rijkers, medisch immunoloog in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg.
-
KNMI waarschuwt voor gladheid in het hele land: code geel
Het KNMI waarschuwt voor gladheid in de ochtend. Het meteorologisch instituut heeft code geel afgegeven voor het hele land, op de Wadden na. -
Vragen over de avondklok: kan ik ‘s avonds nog een trein of bus pakken?
Blijven treinen, bussen en trams rijden? En kan ik midden in de nacht nog eten laten bezorgen? Vind hier de antwoorden op praktische vragen over de avondklok. -
Rechts-extremistische terreurverdachte ‘zat gewoon thuis op de bank onder een dekentje’
Namen Fabio I. en Steven V. deel aan een internationale, rechts-extremistische terreurorganisatie die via ‘een rassenoorlog een witte etno-staat wil vestigen’? Of waren de berichten die ze thuis vanaf de bank in telegram-groepen plaatste vooral ‘veel praten, weinig actie'. Ze hebben er allebei veel spijt van in ieder geval.