Acht arrestaties bij woonprotest na onrust
videoDuizenden demonstranten gingen zondagmiddag in Rotterdam de straat op om te strijden voor betaalbare woningen. De politie voerde meer dan vijftig mensen af en verrichtte acht arrestaties voor verboden wapenbezit, opruiing en belediging.
Onder het motto ‘Huizen voor mensen, niet voor winst’ protesteerden mensen uit het hele land in de Afrikaanderbuurt voor betaalbare huizen. De buurt in Rotterdam-Zuid was bewust gekozen, omdat daar vrij veel sociale huurwoningen worden gesloopt. Voor een deel moeten er duurdere huizen voor terugkomen.
De woondemonstratie was het vervolg op de ‘Woonopstand’ die vorige maand op de Dam in Amsterdam werd gehouden. Toen kwamen zo’n 15.000 mensen samen. Hoewel de organisatie nu ook hoopte op tien- tot 15.000 demonstranten, schatte de politie het aantal op zevenduizend.
De betogers liepen vanuit het Afrikaanderpark in een stoet door de stad. Bij de Erasmusbrug isoleerde de politie een groep van meer dan vijftig personen, omdat ze ‘onrust zouden willen stoken’. In een lege tram werden ze afgevoerd. Acht personen werden gearresteerd voor verboden wapenbezit, opruiing en belediging.
Betaalbare woonruimte
Achter het protest zitten onder meer politieke partijen, belangenorganisaties zoals de Woonbond, vakbond FNV en diverse huurdersverenigingen. De demonstranten hebben negen eisen geformuleerd om de woonsituatie te verbeteren. Ze willen onder meer het recht op betaalbare woonruimte, een grotere beschikbaarheid van woningen, meer investeringen in volkshuisvesting, minder marktwerking en lagere huren. Ze hekelen de lange wachtlijsten voor sociale huurwoningen, de hoge huurprijzen in de vrije sector, de gekte op de kopersmarkt en het stijgende aantal daklozen.
Voor volgende maand staan nog twee woondemonstraties op de agenda: op 13 november op het Malieveld in Den Haag en op 28 november in Groningen.
Dit liveblog is nu afgesloten. Lees alle ontwikkelingen van vandaag hieronder terug.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUM
Howard tankte overal zonder te betalen, pomphouders woedend: ‘Instanties doen niks’
Howard V. heeft in Twente een spoor van ellende achtergelaten. De oplichter troggelde meerdere vrouwen geld af, sliep in een hotel zonder te betalen en tankte gratis bij zo’n tien tankstations in Oost-Nederland. De wanbetaler werd ontmaskerd in het televisieprogramma Stegeman op de Bres. -
Huisartsen stemmen alsnog in met zorgakkoord: ‘Nu samen verder’
Huisartsen hebben alsnog besloten het Integraal Zorgakkoord (IZA) te ondertekenen. Tot nu toe talmden de artsen daar nog mee, omdat ze niet zo geloofden dat ze de zo gewenste extra tijd voor hun patiënten zouden krijgen en evenmin geloof hadden in de financiering daarvan. In september ondertekenden elf andere zorgpartijen het akkoord al. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
PREMIUMDirecteur Woonbond
Huurders zitten in het nauw: ‘Als je veilig in je koopwoning zit, merk je niet wat er aan de hand is’
Zeno Winkels kijkt uit naar het tweede grote woonprotest, morgen in Rotterdam. ,,De situatie is maatschappij-ontwrichtend. Als we niets doen, loopt het land vast”, zegt de directeur van de Woonbond, die opkomt voor de belangen van huurders.
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
-
-
Oversterfte houdt aan: weer duizenden mensen meer overleden
Vorig jaar zijn circa 170.000 mensen overleden. Dat zijn er 14.500 méér dan verwacht. Vooral in Flevoland, Drenthe en de kop van Noord-Holland stierven relatief veel mensen. -
Vuilnismannen en boa’s in Utrecht gaan week lang staken
Vuilnismannen, buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) en kantoormedewerkers zullen van 31 januari tot en met 6 februari het werk neerleggen voor een betere cao, aldus een woordvoerder van vakbond FNV.