Activist ziet ‘Iraans complot’, OM wil hem zes jaar de cel in voor terrorisme
Bereidde Eisa S. vanuit een tv-studio in Rijswijk een reeks aanslagen in Iran voor? Nee, zegt hij, hij is het slachtoffer van een Iraans complot. Justitie wil hem zes jaar de cel in.
De ene keer wordt er in de Telegram-chat een document doorgestuurd waarin staat hoe je explosieven moet maken. De andere keer gaat het over mogelijke doelwitten voor een aanslag: een bank, een bus vol Perzische ingenieurs of de Iraanse Revolutionare Garde. Of over geld voor wapens. ‘De groep heeft alleen nog kogels nodig’, staat er in een bericht.
Het Nederlandse Openbaar Ministerie denkt dat de meeste van die berichten afkomstig zijn van Eisa S., een Iraanse vluchteling die sinds 2014 in Nederland woont en vanuit een studio in Rijswijk actief is voor de tv-zender van de ASMLA-beweging. Die groep strijdt al jaren voor onafhankelijkheid van de Iraanse regio Ahwaz. Dat gebeurt 24 uur per dag via de programma's op Ahwazna-tv, maar er wordt ook een serie aanslagen in Iran aan de groep toegeschreven. Eisa is lid van een terroristische organisatie en schuldig aan het voorbereiden van terroristische activiteiten in Iran, stelt justitie. De chats werden gevonden op een telefoon en een laptop die in zijn bezit waren. Het OM eiste vanochtend zes jaar celstraf tegen hem.
Eisa S. (42) stelde gisteren en vandaag in de rechtbank slechts journalist te zijn en alleen voor vreedzaam verzet te pleiten. Hij ontkent ook maar iets met de chats te maken te hebben: ‘Honderd procent!’ De telefoon en de laptop werden door veel mensen bij de tv-zender gebruikt, zei hij dinsdag in de rechtbank Rotterdam. Eisa weet het zeker: dit is een Iraans complot. ,,Ik weet niet hoe, maar zij hebben die chats geplaatst. Het is allemaal overduidelijk vervalst. Iran wil dat ik stop met dit werk. En ze hebben hun doel bereikt, want ik zit nu hier in de rechtbank.”
Vergezocht
Het Openbaar Ministerie stelt onderzoek te hebben gedaan naar zo'n Iraans complot. ,,Er zijn geen digitale sporen aangetroffen die wijzen op een hack, laat staan een geslaagde hack, van één of meerdere van de gegevensdragers", aldus de officier van justitie vanochtend in de rechtbank Rotterdam.
Ook de rechtbank vindt Eisa’s verklaring wat vergezocht: ,,Het gaat om duizend chats over een periode van drie jaar. Zou het dan niet handiger zijn voor Iran zijn om het bij een paar chats te houden waarin u heel duidelijk een aanslag claimt?”
Een lijstje met bedragen en data, dat bij een medewerker van het tv-station werd gevonden, ging volgens Eisa wel over geldbedragen die werden overgemaakt naar Iran. ,,Maar dat was geld dat mensen naar hun ouders overmaakten.” Justitie denkt dat het voor wapens bedoeld was en wijst daarbij op andere Telegram- en whatsapp-berichten als ‘Ik wil dat je ons meer geeft broeder, weet je wat de vorige aanslag kostte’ en ‘We willen jullie gedrevenheid zien, maar jullie gereed voor een groter werk, neem niet genoegen met alleen brandstichting'.
Zo landde de geopolitieke machtsstrijd in het Midden-Oosten deze week even in de rechtbank in Rotterdam. De hoofdrol was voor Eisa S., de bijrollen voor Iran, Saudi-Arabië en Denemarken.
Lees verder onder de afbeelding.
Vluchteling en activist
S. zat drie jaar vast in Iran als activist voor de onafhankelijkheid van Ahwaz, een Arabisch deel van het Perzische Iran. Na zijn vrijlating vlucht hij naar Europa en belandt hij in Nederland. Hier gaat hij als presentator en toezichthouder aan de slag voor de mediatak van onafhankelijkheidsbeweging ASMLA. In 2020 wordt Eisa opgepakt: hij zou niet alleen tv maken, maar ook aanslagen voorbereiden van de gewapende tak van ASMLA. Tegelijk met Eisa worden in Denemarken drie andere ASMLA-activisten opgepakt, waar hij veel contact mee heeft. De verdenking daar: terrorismefinanciering en spionage voor Saudi-Arabië, de aartsvijand van Iran en (naar verluidt) een van de financiers van het verzet. De rechtszaak loopt daar nog.
Iraanse liquidaties
Dat Eisa S. naar ‘een Iraans complot’ wijst, is op zich niet vreemd. Iran zat de afgelopen jaren waarschijnlijk achter de liquidaties van twee oppositieleden in Nederland. Een van de slachtoffers, Molla Nissi, was een leider van de ASMLA. Hij werd in november 2017 op de stoep voor zijn huis in Den Haag doodgeschoten. Ook werd er recent in Zweden een Irakees veroordeelt voor spionage voor Iran, bij hem werden onder meer foto's van het huis van Eisa S. en de tv-studio in Rijswijk aangetroffen. Vanwege die dreiging droeg S. ook een alarmknop waarmee de politie snel kon worden gewaarschuwd.
Die alarmknop droeg hij ook toen hij zelf door de politie werd gearresteerd.
De advocaten van Eisa S., Andre Seebregts en Mirjam Levy, vroegen de rechtbank woensdag om de Iraniër ‘te ontslaan van rechtsvervolging’. Want, áls S. al heeft gedaan waar het OM hem van verdenkt, was het ‘in verzet tegen de onderdrukking van het Ahwazi-volk door het Iraanse regime’. Een regime dat Eisa S. gemarteld heeft en waar ook de Verenigde Staten tegen strijd: zij liquideerden met een drone-aanval de leider van de Republikeinse Garde.
Daar komt, volgens de advocaten nog bij, dat niet kan worden uitgesloten dat anderen de verdachte berichten hebben gestuurd. ,,In Telegram is het mogelijk vanaf verschillende appraten parallelle sessies te voeren", aldus Levy.
De rechtbank doet volgende maand uitspraak.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUMSedar Soares
Twintig jaar na de sneeuwbalmoord op Sedar Soares doet de man die werd vrijgesproken zijn verhaal
Nooit sprak Gerald Henriquez met de media over de ‘sneeuwbalmoord’ op de 13-jarige Sedar Soares, waar hij van werd verdacht, maar waar het gerechtshof hem van vrijsprak. Nu, exact twintig jaar nadat de Rotterdamse jongen om het leven kwam en hernieuwd onderzoek naar zijn dood in volle gang is, spreekt hij ineens wel. Omdat hij het zat is dat de politie toch weer in zijn omgeving zit te wroeten. ,,Ik wil dat het stopt.” -
PREMIUM
Half dorp jaagt op twee jonge ‘Rabobank’-oplichters, met succes: ‘Ontzettend mooi!’
Twee jonge bankpasfraudeurs uit Friesland zullen zich de komende tijd niet snel meer in het Twentse dorp Markelo melden. Nadat ze vrijdagmiddag een 69-jarige man opgelicht hadden, kregen ze niet alleen hem, maar ook de ogen van het halve dorp achter hen aan. In een weiland gaven ze zich na een korte klopjacht gedwee over. Een reconstructie. „Ik zag die krullen en dacht: Verrek, dat is ’m.” -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen.
-
PREMIUM
Twentse Sanne (36) leeft met een dodelijke hersentumor: ‘Elke dag leven alsof het de laatste is, dat hou je niet vol’
ALMELO - Hallo ik ben Sanne, en ik heb een hersentumor. De titel van haar boek zegt precies wat er aan de hand is. Na de eerste diagnose zou Sanne Olde Olthof (36) nog wel 65 jaar kunnen worden. Later gaven de artsen haar nog hooguit twintig jaar, en weer een gesprek later, nog maar tien. Dat was drie jaar geleden. Hoe leef je met de aangekondigde dood? „Ik ben er gelukkiger van geworden.” -
-
-
Agent honderden meters meegesleurd door automobilist na aanhouding
In Zaandam is zaterdagavond een agent gewond geraakt die honderden meters door een automobilist over de weg werd meegesleurd. De agent kwam er uiteindelijk nog redelijk goed vanaf met wat blauwe plekken en schaafwonden. -
PREMIUMMisbruikzaak
Eén pikante foto en Sanne zat direct in greep van Gianni de W: ‘Hij speelde zo'n vies spelletje’
Gianni de W. (24) uit Etten-Leur perste met sluw verkregen naaktfoto’s vermoedelijk vele tientallen meisjes af. Sanne uit Noord-Holland was de eerste die drie jaar geleden al aangifte deed. ,,Na die eerste foto veranderde hij meteen: hij bepaalde mijn leven.”