Advies aan Hoge Raad: laat veroordeling Wilders wegens groepsbelediging in stand
De procureur-generaal van de Hoge Raad adviseert om de veroordeling van Geert Wilders voor groepsbelediging in stand te laten. De Hoge Raad kijkt niet inhoudelijk naar de zaak, maar alleen naar de manier waarop het gerechtshof in Den Haag naar de feiten heeft gekeken. Dat is goed gegaan, staat in het advies aan de hoogste rechter van het land.
De politicus deed zijn uitspraken in 2014 tijdens een verkiezingsbijeenkomst. Hij vroeg de aanwezigen of ze “meer of minder Marokkanen” wilden. Nadat het publiek “minder, minder!” begon te scanderen, antwoordde hij: “Dan gaan we dat regelen.” Hij zei daarvóór overigens al te denken dat hij dit “eigenlijk” niet zou mogen zeggen, omdat er aangifte tegen hem gedaan zou kunnen worden en hij mogelijk een proces aan zijn broek zou krijgen.
Het Haagse gerechtshof achtte Wilders in september vorig jaar schuldig aan het beledigen van Marokkanen maar niet aan het aanzetten tot haat en legde hem geen straf op. Hierbij speelde vooral mee dat hij al jaren wordt bedreigd en zwaar wordt beveiligd. Hij betaalt daarmee al een hoge prijs voor het uitdragen van zijn mening, luidde het. Het Openbaar Ministerie had een geldboete van 5000 euro geëist.
‘Politiek proces’
Wilders vindt dat hij betrokken is in een politiek proces, waarin het Openbaar Ministerie met politici zou hebben samengewerkt om hem veroordeeld te krijgen. Het hof oordeelde dat dat niet is gebleken. Wilders maakte daarop het verwijt dat de rechtspraak de gang van zaken “wel prima” vond.
De procureur-generaal van de Hoge Raad is het daarin niet met Wilders eens. Volgens het advies is er “uitvoerig onderzoek” gedaan of er sprake is van onrechtmatige inmenging. En in cassatie “wordt uitgegaan van de feiten zoals die door het hof zijn vastgesteld”.
Meningsuiting
De PVV-leider zei het zelf vooral belangrijk te vinden dat hij als politicus de vrijheid heeft om te zeggen wat hij wil. Daar waren volgens het hof echter grenzen aan die Wilders heeft overschreden. Die afweging noemt de procureur-generaal nu “helder”. “Een politicus heeft ook de verantwoordelijkheid om te voorkomen dat hij uitlatingen verspreidt die strijdig zijn met de wet en met de grondbeginselen van de democratische rechtsstaat”, in dit geval het tegengaan van discriminatie.
De rechtszaak tegen Wilders duurt al jaren. Extra onderzoek, een toegekend wrakingsverzoek waardoor de hogerberoeprechters vervangen moesten worden en het coronavirus leverden vertraging op. In eerste aanleg werd hij niet alleen veroordeeld voor groepsbelediging, maar ook voor aanzetten tot discriminatie. Dat laatste hield in hoger beroep geen stand.
Ongeacht de uitkomst van de rechtszaken zal Wilders niet inbinden, kondigde hij in september aan. ,,Ik zal altijd, veroordeling voor groepsbelediging of niet, de waarheid blijven spreken wat de consequenties ook zijn.”
Het advies van de procureur-generaal aan de Hoge Raad, officieel een “conclusie”, wordt vaak maar niet altijd overgenomen. De uitspraak staat vooralsnog gepland voor 6 juli.
Rechtbank
De Haagse rechtbank achtte de PVV-leider in december 2016 schuldig aan het aanzetten tot discriminatie en groepsbelediging maar niet aan het aanzetten tot haat. Ze legde hem geen straf of maatregel op omdat hij ‘al genoeg was gestraft'. Het Openbaar Ministerie had een maand eerder 5000 euro boete geëist.
Tegen Wilders werden bijna 6500 aangiften gedaan. De PVV-leider meent dat zijn woorden vallen binnen de vrijheid van meningsuiting en binnen het politieke programma van zijn partij. De 6500 aangiften waren voor de rechtbank niet van belang.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Man (24) opgepakt op station Hoorn die zichzelf betastte in trein, in bijzijn van meisjes
De politie heeft donderdag een 24-jarige man opgepakt op station Hoorn waarover de afgelopen twee maanden meerdere meldingen van schennispleging in de trein waren gedaan. -
PREMIUM
Feyenoord-supporters vrijuit na arrestatie tijdens klassieker: ‘We riepen écht geen anti-Joodse leuzen’
Een groep van achttien supporters werd vorig jaar tijdens de klassieker opgepakt voor het beledigen van Joden, vanwege hun ras en godsdienst. Drie van hen vonden hun boete van 400 euro geheel onterecht en stapten woensdag naar de rechter. Ze werden vrijgesproken. -
Trucker met ‘bedreigende’ tekst op vrachtwagen wil excuses maken aan minister Van der Wal
De trucker tegen wie stikstofminister Christianne van der Wal aangifte heeft gedaan wegens een doodsbedreiging, wil zijn excuses aanbieden. De man is geschrokken van alle media-aandacht voor de suggestieve tekst op zijn vrachtwagen. Dat laat hij via zijn advocaat Jaap-Willem Roozemond weten. -
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort.
-
PREMIUMmet video
Bij toeval kwamen wij 'meesteroplichter’ Ad op het spoor: zakenlui bang, maar Ad ontkent álles
Is de 68-jarige Ad uit Woerden de grootste bedrieger van ons land of is hij zelf slachtoffer van oplichting? Die vraag doemt onvermijdelijk op na uitgebreid onderzoek van het AD. Aanleiding: een ogenschijnlijk gewone overval op een huis in Woerden. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
Honderden reisbranchemedewerkers mogelijk aan de slag op Schiphol om drukte aan te pakken
Medewerkers van reisbureaus en andere reisorganisaties kunnen deze zomer mogelijk bijspringen op Schiphol om de drukte in goede banen te leiden. Dat zegt reisbranchevereniging ANVR, die samen met de vakbonden FNV en CNV kijkt naar de mogelijkheden om snel honderden werknemers tijdelijk aan de slag te krijgen op de luchthaven.