Advocaat beticht rechtbank in Marengoproces van discriminatie
Opnieuw liepen de spanningen in de rechtszaal hoog op tijdens het grote liquidatieproces Marengo. Ditmaal omdat één van de advocaten van de verdachten meende dat hij racistisch werd bejegend door de rechtbank. Bouchikhi vroeg uiteindelijk of de rechter zich wilde terugtrekken, en dreigde met een wrakingsverzoek. Misdaadverslaggever Yelle Tieleman was er bij en deed via Twitter live verslag. Zijn tweets vind je onderaan het artikel.
Delen per e-mail
De rechtbankvoorzitter tikte advocaat Yassine Bouchikhi bij het begin van de zitting op de vingers, omdat hij gisteren tijdens een onderbreking ongeoorloofd contact zou hebben gehad met een van de hoofdverdachten in het proces, Mohamed Razzouki. Die mag geen contact hebben met andere verdachten in het proces en zit gedetineerd in de EBI (Extra Beveiligde Inrichting) in Vught.
Bouchikhi reageerde woedend op de rechters en stelde dat hij niet de enige advocaat was die een kort woordje had gesproken met zijn voormalige cliënt Razzouki, maar wél als enige daarop werd aangesproken. ,,Omdat ik Marokkaan ben zeker”, zei Bouchikhi. De rechtbank benadrukte dat het absoluut niets met hem persoonlijk of zijn afkomst te maken heeft en bood excuses aan, maar daar nam Bouchikhi geen genoegen mee. Hij zei de indruk te krijgen dat de rechtbank het inmiddels beruchte proces-verbaal over lekkende advocaten ‘voor waar aanneemt’, en dat dit meespeelt in de overweging Bouchikhi als enige aan te spreken. Daarop zei de rechtbank nogmaals excuses aan te bieden en niet te twijfelen aan de integriteit van de advocaat.
Klacht
Toch was het leed wat Bouchikhi betreft al geschied. ,,Dat dit een gevolg gaat krijgen, is duidelijk”, aldus de raadsman. ,,Hier blijft het niet bij.” Hij kondigde aan een klacht in te dienen bij de president van de Amsterdamse rechtbank, en betichtte de officieren van justitie opnieuw van leugens. Dat deed hij dinsdag ook, toen diezelfde officieren het proces-verbaal over lekkende advocaten toelichtten. Daarin zette het OM uiteen hoe in de zomer van 2015 de bende van Taghi precies op de hoogte bleek te zijn van een onderzoek naar Taghi’s organisatie. Volgens het OM is Bouchikhi één van de advocaten die informatie hierover verspreidde.
Advocaat Nico Meijering, die de eerder genoemde Mohamed Razzouki vertegenwoordigt, was een andere hoofdrolspeler van de tweede zittingsdag. Hij nam uitgebreid de tijd om de betrouwbaarheid van kroongetuige Nabil B. in twijfel te trekken. Die heeft uitgebreide verklaringen afgelegd tegen Taghi en de zestien medeverdachten, en het proces draait voor een groot deel op zijn medewerking. Meijering heeft vanaf het begin zijn twijfels gehad over diens betrouwbaarheid, en zag dat in juli 2019 bewaarheid worden toen bleek dat Nabil B. gelogen had over een telefoon die hij in zijn cel tot zijn beschikking had. De kroongetuige had namelijk onder ede verklaard dat hij geen andere telefoons had.
Luister hier onze podcasts over het Marengo-proces:
Telefoon
Dat bleek niet zo te zijn. Door een onthullend interview van de voormalige anonieme advocaat van de kroongetuige kwam onlangs aan het licht dat Nabil B. nóg een telefoon in zijn bezit had: een iPhone 5. Voor Meijering is dat hét bewijs dat de kroongetuige niet de waarheid spreekt en aantoonbaar liegt. Hij wil alles weten over de inhoud van deze telefoon. Met wie heeft hij bijvoorbeeld contact gehad tijdens deze periode? De rechter-commissaris heeft al vastgesteld dat met de telefoon uitgebreid gezocht is op internet, en dat er veel WhatsAppgesprekken mee zijn gevoerd. Waarin onder meer, zo blijkt uit een justitiedocument dat deze krant heeft gelezen, ‘wordt teruggeblikt op criminaliteit die heeft plaatsgevonden en personen die daaraan gelieerd zijn’.
Meijering wil daarover alle mogelijke vragen kunnen stellen aan de kroongetuige, maar weet dat hij dat vooralsnog weigert. Hij heeft een verzoek gedaan om de inhoud van het toestel buiten het proces te houden, omdat hij met dat toestel ook contact onderhield met zijn advocaat. Daarom zou het toestel onder ‘geheimhouderscommunicatie’ vallen. Daar kon Meijering weinig mee, omdat er juist veel appgesprekken met criminele vrienden mee zijn gevoerd.
Het OM krijgt morgen de gelegenheid te reageren. Het inhoudelijke gedeelte van het proces wordt pas over 1,5 jaar verwacht.
Lees hieronder de tweets van onze verslaggever Yelle Tieleman
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Interview Schiffmacher bundelt tatoeagekunst: Ik heb een zeemanshuid uit 1850 op sterk water
Zijn hele leven lang is tattookoning Henk Schiffmacher druk geweest met het verzamelen van bijzondere topstukken in zijn vakgebied. Een deel van zijn verzamelwoede is nu verschenen in een vuistdik magnum opus. -
PREMIUM
Wat als avondklok ook niet werkt? ‘Doen te weinig om files met ambulances te voorkomen’
Een avondklok en nog minder bezoek moet voorkomen dat ziekenhuizen straks uitpuilen met patiënten. Maar wat als dat ook niet werkt? Gezondheidseconoom Marcel Canoy vindt dat we nog veel te weinig doen om files met ambulances te voorkomen. ,,Zet het leger nog meer in, wees creatief met vrijwilligers en kijk naar het gebruik van leegstaande hallen.’’ -
PREMIUM
column Saskia Noort Mark Rutte, geef ons dat licht in plaats van het eeuwige ge-jamaar
Saskia Noort schrijft wekelijks over nieuws dat haar raakt. De schrijfster was ontroerd door de inauguratie van Joe Biden en vergelijkt de VS met Nederland. -
PREMIUM
RECONSTRUCTIE Taghi bouwde jarenlang imperium op in Holleeder-jaren en de politie merkte niks
Hoe kon Ridouan Taghi zo machtig worden, zonder dat de opsporingsdiensten hem in de gaten hadden? Reconstructie van de opkomst van een topcrimineel, die profiteerde van de aandacht voor anderen. -
PREMIUM
Eén persoon op bezoek wakkert ongehoorzaamheid aan: ‘Dit gaan we niet doen’
Alle aandacht ging de afgelopen dagen naar de avondklok, maar het aangescherpte dringende advies voor bezoek thuis is voor veel mensen veel ingrijpender. Eén persoon per dag is sinds gisteren het maximum. Maar dat wakkert bij velen de burgerlijke ongehoorzaamheid aan. Want moeten opa’s en oma’s nu loten om hun kleinkinderen nog te kunnen zien?
-
30 uur taakstraf voor man die Rutte op Facebook met de dood bedreigde
Een 36-jarige man uit Zaandam heeft een taakstraf van dertig uur opgelegd gekregen voor het met de dood bedreigen van demissionair minister-president Mark Rutte. De dader was het niet eens met het beleid van de regering en ‘liet zich meeslepen in een discussie op Facebook’. Hij heeft spijt betuigd. -
PREMIUM
Column Als politiek niets meer dan een spelletje wordt, zouden we zomaar kunnen vergeten dat het om échte mensen gaat
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
PREMIUM
reconstructie Nabil B. voelt de hete adem van de familie Changachi en Ridouan Taghi en weet: hij is de klos
Nabil B. is kroongetuige in het liquidatieproces tegen de bende van Ridouan Taghi, dat aanstaande dinsdag wordt hervat. Waarom liep hij over? Reconstructie van de nasleep van een vergismoord.