Volledig scherm
© anp

Advocaat: 'politie brengt leven Satudarah-grondlegger in
gevaar door tonen foto op tv'

TILBURG - Door prominent een recente pasfoto te tonen bij Opsporing Verzocht hebben politie en OM deze week onnodig het leven in gevaar gebracht van de voortvluchtige Michel B. (52), volgens de politie grondlegger van de omstreden motorclub Satudarah.

Die kritiek uit advocaat Karin Blonk in een privacyklacht die ze heeft ingediend tegen politie en Landelijk Parket. Ze eist dat het opsporingsbericht meteen wordt verwijderd en dat haar cliënt van de nationale opsporingslijst wordt gehaald.

Volgens Blonk heeft de politie Michel B. in het verleden twee keer gewaarschuwd dat hij op een dodenlijst staat. ,,Men is dus op de hoogte van plannen om hem te liquideren. Voor degenen die dit plan willen uitvoeren, is de zoektocht naar cliënt door het tonen van een recente foto en de gegeven informatie aanzienlijk vereenvoudigd.''

Klacht

B. is er zelf van overtuigd dat het politie en OM eigenlijk helemaal niet om zijn aanhouding te doen is. Zijn advocate schrijft in de klacht dat het erop lijkt dat er amper echt naar hem is gezocht. Ze is ervan overtuigd ,,dat de uitzending deel uitmaakt van de heksenjacht op Satudarah, het verkrijgen van een civiel verbod van de club en publieke bijval voor een wetsvoorstel daartoe.''

Blonk vindt dat justitie op meer punten over de schreef is gegaan, onder meer door B. af te schilderen als vuurwapengevaarlijk en burgers te waarschuwen 'hem niet zelf te benaderen'.

In de woning van de verdachte zijn in een onderzoek naar witwassen in mei drie wapens gevonden. ,,Maar niet met zijn dna erop'', aldus Blonk, ,,de officier van justitie heeft hem nota bene zelf na twee weken in vrijheid gesteld!'' Blonk zegt dat haar cliënt zich 'voorlopig niet wil aangeven': ,,Dat is zijn keuze.''

De politie zoekt Boer nu omdat hij verdacht wordt van het leiding geven aan een criminele organisatie. Woordvoerder Wim de Bruin van het Landelijk Parket zegt in een eerste reactie op de klacht dat 'het opsporingsbelang in dit geval zwaarder heeft gewogen dan het privacybelang'.

Volledig scherm
Opsporing Verzocht toont de foto van Michel Boer. © Screenshot Opsporing Verzocht
 1. 'Monster' Alex L. hoort levenslang eisen voor kruipruimtemoord

  'Monster' Alex L. hoort levenslang eisen voor kruip­ruim­te­moord

  Alex L. heeft vandaag in hoger beroep een levenslange celstraf tegen zich horen eisen voor het doden van zijn vriendin Manon Pieters (41) en het vervolgens verkrachten en vermoorden van zijn stiefdochter Fleur (15). L. wurgde eind 2015 eerst zijn vriendin. Stiefdochter Fleur zag haar dode moeder liggen, waarna L. haar verkrachtte onder de belofte dat ze niet gedood zou worden als ze meewerkte. Daarna doodde hij haar toch. 
 2. Tijgers uit Syrië herstellen in Friesland van trauma
  Play

  Tijgers uit Syrië herstellen in Friesland van trauma

  De twee tijgers die uit de Syrische stad Aleppo zijn gered, doen het erg goed in de opvang. Soltan en Sayida kwamen maandagavond aan in het FELIDA Big Cat Centre in het Friese Nijeberkoop. De tijgers zaten zes jaar lang in de verlaten Magic World Zoo in Aleppo en kregen daar te maken met bombardementen, honger en geweld. In het opvangcentrum worden ze verzorgd en medisch behandeld, om zo hun angsten en trauma's weg te nemen.