Advocaat van Brech zet wéér in op twijfel over dna-bewijs in onderbroek, deskundige ‘acht kans klein’
Advocaat Gerald Roethof van Jos Brech (verdacht van misbruik en doden van Nicky Verstappen in 1998) heeft op de laatste dag van het hoger beroep nog één keer alles op alles gezet om het dna-bewijs in de onderbroek van Nicky onderuit te halen.
Dna-deskundige Kloosterman moest de theorieën van Roethof echter vaak beantwoorden met zinnen als ‘niet uit te sluiten, maar kans is klein’ of ‘weet ik niet'. Justitie concludeert dat Brechs dna alleen daar gekomen kan zijn door ‘lang en intensief’ contact en niet door de handelingen die Brech beschrijft.
Vorige week liet Brechs advocaat Roethof met een filmpje zien hoe dna ‘zich kan verplaatsen’ als kledingstukken worden aangeraakt en als een persoon wordt verplaatst. In dat filmpje werden een paspop en ketchup gebruikt. Brech heeft altijd gezegd dat hij Nicky (11) dood heeft gevonden en omgedraaid om te kijken of hij nog leefde. Hij zegt dat hij het kind niet heeft misbruikt en gedood. Brech beweert dat hij vanwege zijn zedenverleden toen niet de politie durfde te waarschuwen.
Pop met ketchup
Vandaag kreeg dna-deskundige Ate Kloosterman alsnog tientallen vragen over zich heen over de dna-sporen in Nicky's onderbroek, het belangrijkste bewijs in deze zaak. Roethof probeerde met zijn vragen aan te tonen dat dna-sporen zich kunnen verplaatsen (bijvoorbeeld omdat de onderbroek van Nicky destijds is opgevouwen) en wilde tot in detail weten bij welke handelingen en met hoeveel kracht dat kan gebeuren. Kloosterman moest vaak het antwoord ‘dat is niet uit te sluiten, maar de kans is klein’ geven, of: ‘hier schiet mijn kennis tekort'.
Over de pop en de ketchup zei Kloosterman dat hij de indruk heeft dat de personen in het filmpje erg hun best doen de ketchup te verspreiden. Door nogal wat ketchup te gebruiken en de onderbroek op te vouwen op een manier ‘zoals het toen zeker niet is gegaan'.
Het Openbaar Ministerie is heel duidelijk over het filmpje: ,,Er zijn zóveel vragen over”, zei advocaat-generaal Gerard Sta. ,,Is ketchup dan representatief voor dna? Is de ketchup in het filmpje bewerkt? Ik kan zo nog wel even doorgaan. Het filmpje is niet serieus te nemen, van nul en generlei waarde.”
‘Geen activiteitenonderzoek’
Toen Kloosterman werd gevraagd naar een laatste opmerking, zei hij wel dat het hem verbaast dat er in deze zaak nooit een zogeheten ‘activiteitenonderzoek’ is gedaan, een onderzoek naar de vraag hoe dna-sporen op bepaalde plaatsen terecht kunnen komen. Dus: over de vraag hoe die dna-sporen nou precies in Nicky's onderbroek terecht zijn gekomen.
Het zijn de laatste krachtsinspanningen van een dagenlang proces waarin advocaat Roethof probeert aan te tonen dat er geen waterdicht bewijs tegen Brech is en dat Brechs verhaal (dat hij Nicky vond, heeft aangeraakt om te fatsoeneren en is weggegaan) óók gebeurd kan zijn. Het gerechtshof in Den Bosch doet op 28 januari volgend jaar uitspraak.
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 15 november 20 jaar cel geëist tegen Jos Brech. De rechtbank legde hem vorig jaar een celstraf op van 12,5 jaar, waarna zowel het OM als B. in hoger beroep ging.
Brech zelf vindt de eis onterecht. Hij zegt dat hij in 1998 ging fietsen, moest plassen, ‘iets’ zag, en uiteindelijk op het lichaam van Nicky Verstappen stuitte, dat verscholen lag in een perceel met sparren op de Brunssummerheide. Nicky verdween in 1998 tijdens een jeugdkamp en werd later dood gevonden. Zijn dood bleef twee decennia een raadsel totdat dankzij nieuw dna-onderzoek Jos Brech in beeld kwam.
Bekijk onze video's over de zaak Nicky Verstappen in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
‘Monumentaal gebouw in heuvellandschap’: Klimmen-Ransdaal weer meest gewaardeerde station
Het meest gewaardeerde station van Nederland is weer Klimmen-Ransdaal in Limburg, Station Lage Zwaluwe in Brabant was voor reizigers de minst favoriete locatie om op de trein te stappen. Dit blijkt uit de zogeheten Stationsbelevingsmonitor 2022, een onderzoek van I&O Research in opdracht van NS en ProRail onder 85.000 reizigers. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
PREMIUM1
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Bijna helft van Oekraïense vluchtelingen in Nederland vindt binnen paar maanden werk
Bijna de helft van de Oekraïense oorlogsvluchtelingen in Nederland heeft binnen acht maanden werk gevonden. Reguliere asielzoekers doen daar doorgaans veel langer over. Het gaat vaak om deeltijdwerk als uitzend- of oproepkracht.
-
PREMIUM
Toelaten homoseksuelen steen des aanstoots: kerk op Urk verbreekt banden met Zwolse kerk
Het toelaten van homoseksuelen bij het heilig avondmaal zorgt voor dusdanig veel onvrede bij de Christelijk Gereformeerde Eben-Haëzerkerk uit Urk, dat banden met Zwolse kerken worden verbroken. Het rommelt al langer binnen de Christelijke Gereformeerde Kerk (CGK): de kerk uit Urk is ook niet blij met het benoemen van vrouwelijke ambtsdragers in Zwolle. -
-
-
PREMIUM
Voor Sonja zijn honden nog altijd moordmachines na zware aanval: ‘Ik zoek lotgenoten met een trauma’
Zes jaar geleden werd Sonja van Son vanuit het niets aangevallen door een hond. Het trauma dat ze opliep, beheerst haar leven en dat van haar gezin nog elke dag. Ze wil een lotgenotengroep opzetten voor mensen met een trauma. -
PREMIUMSCHIETPARTIJ ZWIJNDRECHT
Michel ging broodjes halen maar keerde nooit terug: ‘Ik zei nog: duurt lang hè, voor oma terug is’
Wat een alledaags rondje boodschappen moest worden, eindigde in een ongekende tragedie. De 66-jarige Michel stierf vorige week bij het schietdrama op een parkeerterrein bij een winkelcentrum in Zwijndrecht. Haar dochter Anneke (38) raakte zwaargewond. Ze hadden elkaar na jaren van verbroken contact eindelijk weer in de armen gesloten. ,,Ze is letterlijk voor haar dochter gestorven.”