Volledig scherm
Klaas Otto © ANP

Advocaten Klaas Otto leggen werk neer na afgewezen wrakingsverzoek

UpdateDe advocaten van Klaas Otto, Louis de Leon en Robert van 't Land, hebben vanmiddag de handdoek in de ring gegooid. Na een afgewezen wrakingsverzoek hebben zij de verdediging neergelegd. 

Volgens de raadslieden is het 'niet verantwoord' verder te gaan als advocaat van Otto. ,,Wij kunnen de verdediging niet halfbakken voeren'', aldus Van 't Land.

De advocaten hebben de rechtbank tevergeefs verzocht de berechting van de oud-voorman van motorclub No Surrender op te schorten, omdat Otto geestelijk niet in staat zou zijn zijn proces te volgen. De rechtbank wees dat verzoek af. Daarop hebben de advocaten vanmiddag de rechtbank gewraakt. Dat verzoek werd even later afgewezen door een wrakingskamer. 

Otto's advocaat, Louis de Leon, vindt dat zijn cliënt geestelijk niet in staat is zijn eigen proces te volgen. Otto zou er geestelijk slecht aan toe zijn als gevolg van het zware detentieregime waarin hij al maanden verblijft. De Leon trekt de onpartijdigheid van de rechtbank in twijfel. De wrakingskamer acht het voortzetting van de zaak door de rechtbank echter 'geen onbegrijpelijke beslissing.'

Streng detentieregime

Otto verblijft al maandenlang in een streng detentieregime. Het zou volgens zijn advocaten zijn geestelijke vermogens hebben ondermijnd, waardoor hij zijn eigen proces niet kan begrijpen. Daarmee wordt het een oneerlijk proces, zo redeneerden de twee raadsmannen. De geestelijke achteruitgang is vastgesteld door een psychiater.

In tegenstelling tot vorige week vrijdag is Otto (50) vandaag wel in de extra-beveiligde rechtszaal in Rotterdam verschenen. Een andere psychiater heeft Otto zeer onlangs gesproken, op last van de rechtbank, om vast te stellen of hij inderdaad geestelijk te zwak is om terecht te kunnen staan. Volgens deze psychiater is dat niet het geval.

Officier van justitie mr. Greetje Bos verwees naar eerdere rapporten over Otto en stelt zich op standpunt dat de verdachte in staat is om zijn rechtszaak goed te volgen. Zij eiste dat de rechtszaal doorgaat.

Geëmotioneerd

De rechter probeerde tijdens de zitting verschillende malen meer uitleg van de verdachte te krijgen, maar Otto reageerde geëmotioneerd, dat zijn kortetermijngeheugen aangetast is. Hij zou stukken uit het dossier niet meer op kunnen nemen. ,,Ik word afgeschilderd als moordenaar. Dat ben ik en dat zal ik nooit worden. Ik ben daar constant mee bezig. Het is elke dag weer een strijd voor mij. Daarnaast is mijn vrouw ernstig ziek. Mijn hoofd zit vol. Ik heb constant hoofdpijn door het onrecht wat mij word aangedaan'', zei Otto.

Hij wordt onder meer verdacht van afpersing, bedreiging, mishandeling, brandstichting en witwassen. Vandaag zei hij dat hij een strijd aan het voeren is die hij niet kan winnen. ,,Ik ben er gewoon klaar mee.''

IJsberg

Volgens het OM zijn de feiten waar hij nu voor terechtstaat slechts een topje van de ijsberg. De naam van Otto circuleert ook in een onderzoek naar de moord op Hugo van Houten in 2015 in Molenschot. Ook wordt onderzocht of hij betrokken is geweest bij het beramen van een aanslag op officier van justitie Greetje Bos. Zelf ontkent hij in alle toonaarden.