Agractie stapt uit overleg met kabinet over landbouwakkoord; grond is splijtpunt
Boerenactiegroep Agractie stapt uit het overleg over het landbouwakkoord met het kabinet. Dat laat voorman Bart Kemp weten, die in Ermelo aanwezig was bij een vergadering met boeren, belangenorganisaties, natuurbeheerders, provincies en het ministerie van Landbouw over de inhoud van het landbouwakkoord.
De actieclub overweegt pas weer deel te nemen aan het overleg ‘als er een handreiking wordt gedaan, met name over het grondbeleid‘. De actiegroep liet van tevoren al weten het niet eens te zijn met een aantal voorgestelde onderdelen van het landbouwakkoord.
,,Er is geen onderhandelingsresultaat waarbij het grootschalig aanwijzen van gronden met verplichte beperkingen van de baan is. Daarom schorten wij deelname van Agractie Nederland als lid van de hoofdtafel op”, aldus Kemps. Volgens hem heeft Agractie diverse oplossingen aangereikt, maar tot dusver zonder succes.
Breken
's Lands grootste landbouworganisatie LTO Nederland blijft wel aan tafel. Ze stelt te willen blijven knokken voor een zo goed mogelijk eindresultaat. ,,Wat ons betreft is nu breken niet in het belang van de Nederlandse boeren en tuinders", aldus voorzitter Sjaak van der Tak.
Afgelopen zondag maakte Dutch Dairymen Board, een kleinere organisatie van melkveehouders, ook al bekend op te stappen. Sinds de winst van BBB tijdens de provinciale verkiezingen lijken de kaarten ineens anders geschud en hopen boerenorganisaties vooral beweging te zien vanuit de regeringscoalitie.
Het landbouwakkoord gaat over de toekomst van de landbouwsector na 2040 en niet over het stikstofbeleid. Maar volgens veel deelnemers is het stikstofbeleid wel grotendeels bepalend voor de vraag voor welke boerenbedrijven er na 2040 nog toekomst is.
Vloerkleed weg
Een van de meest gevoelige onderwerpen is grondgebruik. Want hoeveel land blijft er over voor boeren en tuinders om te bewerken? UIt een eigen onderzoek van de melkveehouderij bleek dat door allerlei overheidsmaatregelen deze sector 236.000 tot 400.000 hectare grond dreigt te verliezen. ,,Ze trekken het vloerkleed onder de sector vandaan”, stelde NMV-voorzitter Henk Bleker begin februari al.
Pijnpunt is de wens van de overheid om 'landschapsgrond’ aan te wijzen. Dat is grond die nu in gebruik is bij boeren, maar waarop diensten als natuur en recreatie een plek zouden moeten krijgen. Agractie van Bart Kemp stelde daarop voor dat natuurorganisaties hun terreinen, die ze de afgelopen decennia deels in handen kregen door onteigening van boeren, beschikbaar stellen voor het vee van agrariërs. Daarover is voorlopig geen overeenstemming.
En dan zijn er nog drie punten waarop boeren willen dat het kabinet beweegt, maar waar minister Adema, die als bewindsman van LNV over een landbouwakkoord onderhandelt, eigenlijk niets over te zeggen heeft. Dat is de vraag of het kabinet 2030 als deadline voor stikstofdoelen wil laten vallen, net als de gedwongen onteigening als uiterste middel in het stikstofbeleid. Beide onderwerpen liggen bij collega Van der Wal.
En over de vraag of er meer budget beschikbaar kan komen voor uitvoering van een eventueel landbouwakkoord gaan de bewindslieden van Financiën. Kortom: Adema onderhandelt met de handen op de rug, zo stellen deelnemers aan de besprekingen. Mogelijk worden er volgende week opnieuw twee dagen uitgetrokken voor overleg.
Praat mee.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Wat is stikstof nu precies en welke invloed heeft het op onze natuur en onze wereld? (video):
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
-
PREMIUMdocumaker Roy Dames
‘Frank Masmeijer wilde dat het een positieve documentaire ging worden.... Dat werd het niet’
Het was ‘bepaald geen makkelijke film’ om te maken, de documentaire die de ervaren Roy Dames (70) maakte over het woelige leven van Frank Masmeijer. ,,Hij dacht dat het een promo voor zijn zangcarrière ging worden.” -
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige. -
Limburg eerste provincie met coalitieakkoord
Limburg heeft als eerste provincie in Nederland een nieuwe coalitie. Het bestuur bestaat uit de partijen BBB, CDA, VVD, PvdA en SP, samen goed voor 26 van de 47 Statenzetels.Nederweert, Maastricht, Stein, Maasgouw, Gennep, Sittard-Geleen, Voerendaal, Weert, Eijsden, Simpelveld, Horst aan de Maas, Vaals, Mook en Middelaar, Meerssen, Venray, Bergen, Beesel, Echt-Susteren, Brunssum, Peel en Maas, Roerdalen, Venlo, Roermond, Landgraaf, Kerkrade, Beek, Valkenburg aan de Geul, Leudal, Beekdaelen, Gulpen-Wittem, Heerlen -
Oorzaak treinstoring Amsterdam bekend, vrijdagnacht geen treinverkeer door terugschakeling
De oorzaak van de storing in de verkeersleidingspost in Amsterdam is gevonden, meldt ProRail donderdag. Het betreft een defect hardware-onderdeel in het systeem voor de bediening van seinen en wissels. In de nacht van vrijdag op zaterdag wordt er teruggeschakeld naar de verkeersleidingspost in Amsterdam. Daardoor is er die nacht geen treinverkeer mogelijk in de regio Amsterdam.
-
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
-
-
-
PREMIUM4
Als Marijke haar terminale vriendin helpt, krijgt ze een enorme boete: ‘Sloeg steil achterover’
Haar beste vriendin Anneke (82) heeft alvleesklierkanker en gaat dood. Marijke brengt haar met de auto naar haar ziekenhuisafspraak in Gouda en parkeert zo dicht bij de leenrolstoelen als mogelijk, want lopen is ondoenlijk voor de terminale patiënt. Dan ploft een boete van 319 euro op de deurmat.Boskoop, Gouda -
PREMIUMcolumn
Marjolein Faber: het vleesgeworden voorbeeld van een politica die burgers doet afhaken
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer