Air Europa neemt piloot die stagiair kapingscode liet zien niets kwalijk

videoDe gezagvoerder die gisteren het kapingsprotocol op Schiphol activeerde, was bezig met instructies aan een piloot in opleiding. Maatschappij Air Europa bevestigt dat de gezagvoerder de piloot in opleiding de verschillende codes liet zien, waaronder die voor een kaping.

 1. Twitteraars zaaien massaal onrust met nepnieuws Schiphol: ‘Ik zit in vliegtuig en ze hebben messen’
  Play
  PREMIUM

  Twitte­raars zaaien massaal onrust met nepnieuws Schiphol: ‘Ik zit in vliegtuig en ze hebben messen’

  De abusievelijke melding van een kaping van een vliegtuig op Schiphol is door tientallen Twitteraars misbruikt om massaal nepnieuws te verspreiden. Op het sociale medium stonden talloze berichten met daarin volstrekte onwaarheden over een gijzeling met messen en ingezette F16's. Ruurd Oosterwoud, expert op het gebied van nepnieuws, stelt dat het tegenwoordig heel gemakkelijk is om bij dergelijke calamiteiten onrust te zaaien. ,,Het faken van een screenshot is enorm simpel.”
 2. Air Europa over Schiphol: Per ongeluk kapingsalarm geactiveerd, het spijt ons zeer<br>
  Play

  Air Europa over Schiphol: Per ongeluk kapings­alarm geacti­veerd, het spijt ons zeer

  Op luchthaven Schiphol is gisteravond groot alarm geslagen nadat een gezagsvoerder van een vliegtuig per ongeluk het kapingsalarm had geactiveerd. De melding leidde tot een enorme opschaling van de hulpdiensten en tot een vergrendeling van een deel van de luchthaven. De Spaanse luchtvaartmaatschappij Air Europa bood excuses aan voor de peperdure fout. ,,Het spijt ons zeer.” Het vliegtuig is in de loop van de avond alsnog opgestegen.