AIVD: Steeds meer dreiging vanuit extreemrechts, ‘fantaseren over plegen van aanslag’
MET VIDEO'SHet verheerlijken van terroristisch geweld door rechts-extremistische groepen is een groeiend probleem. Volgens de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) is een aanslag door eenlingen of groepjes inmiddels voorstelbaar. Ook anti-overheidsextremisten zijn inmiddels zo ver geradicaliseerd dat zij eveneens een aanslag zouden kunnen plegen.
Daarvoor waarschuwt de geheime dienst in het jaarverslag dat vanmorgen is gepubliceerd. De AIVD maakt zich al langer zorgen over de besloten, online chatgroepen waarin vooral kwetsbare jongeren met extreemrechtse ideeën terroristisch geweld verheerlijken en fantaseren over het plegen van een aanslag, maar de belangstelling is afgelopen jaar een stuk groter geworden. Bij elkaar opgeteld hebben deze zogenoemde accelerationistische groepen nu enkele honderden aanhangers. En er komen steeds nieuwe groepen bij.
De AIVD stuitte in de groepen op bijzonder jonge chatters van amper 13 jaar oud, de oudste deelnemers zijn rond de 30. Veelal gaat het om kwetsbare jongens uit gebroken gezinnen, die geen sociaal vangnet hebben. Nieuwe aanhangers worden geworven tijdens het spelen van spelletjes online of via sociale media. De radicaliserende jongeren kunnen lang onzichtbaar blijven omdat ze zijn vergroeid met internet, daar informatie zoeken en vrienden maken. Hun omgeving heeft vaak geen idee wat ze er precies bespreken, maar de denkbeelden die ze delen noemt de AIVD zorgwekkend.
Blanke staat
De aanhangers verwachten in de toekomst een rassenoorlog die kans biedt een staat te stichten met enkel blanke mensen. Dat idee is niet nieuw onder rechts-extremisten, maar het verschil met deze nieuwe stroming is dat ze de rassenoorlog zelf op gang willen brengen. Bijvoorbeeld door zelf terroristische aanslagen te plegen en daardoor mensen tegen elkaar op te zetten. Leden van de besloten chatgroepen hebben het met elkaar over het kopen van wapens en het fabriceren van bommen. Enkelingen helpen elkaar met wapenhandleidingen, militaire trainingsvideo's en guerillatactieken om zich zo voor te bereiden op het plegen van een aanslag. Ook delen ze manifesten die aanslagplegers uit andere landen hebben verspreid, livestreams van aanslagen en vereren ze daders als heiligen. Eind vorig jaar werd nog een groep Nederlanders veroordeeld voor opruien tot een terroristisch misdrijf.
De AIVD verwacht dat slechts een kleine minderheid zelf geweld wil gebruiken, maar het is bijzonder moeilijk te voorspellen wie die stap zal maken. Inspiratiebron voor de meest radicale rechts-extremisten is de Amerikaanse nationaalsocialist James Mason. Ook hij is ervan overtuigd dat alleen geweld en chaos ervoor kunnen zorgen dat rechts-extremisten aan de macht komen.
Anti-overheid
Niet alleen aanhangers van extreemrechts radicaliseerden, dat gebeurde volgens de AIVD ook bij anti-overheid-protesten afgelopen jaar. Waar deze in 2020 vooral activistisch van aard waren, is er nu een groep anti-overheidsextremisten die radicaler denkt en handelt. Ze worden opgezweept door aansprekende complotdenkers en critici van het coronabeleid en de regering. De verharding wordt verergerd door sociale isolatie.
Ze begeven zich veel online en op basis van wat ze kijken krijgen ze steeds extremere boodschappen voorgeschoteld. Rechts-extremisten vermengen zich met de anti-overheidsextremisten en kapen soms hun protesten, maar ze delen ook complottheorieën. Voor het eerst sluit de AIVD niet uit dat deze groep een aanslag zou kunnen plegen. Zorgwekkend is volgens de dienst dat sommige anti-overheidsextremisten zich meer en meer terugtrekken in hun parallelle samenleving. Ze organiseren een ‘eigen politie’ of ‘defendgroepen’ om zich te wapenen tegen de vermeende gewelddadigheid van de politie. Sommige activisten halen hun kinderen van school en volgen alleen nog hun eigen mediakanalen.
Groei jihadistische bewegingen gestuit
Overigens rukten niet alleen radicale rechts-terroristische groepen op. Ook het meer gematigde rechts-extremisme kreeg afgelopen jaar meer aanhangers. De geheime dienst stelt verder vast dat de groei van jihadistische bewegingen is gestuit, maar dat de dreiging zeker niet is afgenomen. Vorig jaar werd in Eindhoven nog een groep jihadisten opgepakt die vanuit een garagebox zou opereren.
Bekijk hier de uitspraak van AIVD directeur-generaal AIVD Erik Akerboom over de dreiging van rechts-terrorisme :
Kijk onze nieuwsvideo's in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nederlanders kennen brandrisico's in huis al te goed, maar nemen ze tóch
Nederlanders zijn op de hoogte van brandrisico's in hun eigen woning, maar nemen die toch bewust. Dat blijkt uit onderzoek van Aegon. Vooral telefoonopladers en onbeheerde pannen leiden tot woningbranden. Jongeren, huizenbezitters en mensen in dichtbevolkte gebieden tonen zich het meest bezorgd. -
Inspectie: Gebrek aan langetermijnvisie belemmert werk politie
De politie kan haar werk niet goed doen omdat het ontbreekt aan een visie voor de lange termijn, stelt de Inspectie Justitie en Veiligheid. Door het gebrek daaraan ontstaan problemen met opsporing, komen wijkagenten amper aan hun werk toe en functioneren speciale afdelingen onvoldoende. -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
Tweede Kamer roept Schiphol-topman Benschop op het matje, vakbond pleit voor opstappen
Schiphol-topman Dick Benschop komt dinsdag naar de Tweede Kamer om te praten over de enorme drukte op de luchthaven. Hij is daarvoor uitgenodigd door VVD en PvdA. Kamerleden willen weten hoe het zo mis kon gaan, en vooral: of het nog wel lukt het tij te keren. Ondertussen noemt vakbond De Unie zijn positie ‘onhoudbaar’.
-
vanavond stille tocht
Vermoorde zoon (19) van schoenenmagnaat had ‘afspraak op dag van verdwijning’
De 19-jarige Xavier Durlinger die afgelopen donderdag dood werd teruggevonden in een bos in Sittard, had op de avond van zijn verdwijning vermoedelijk een afspraak met een nog onbekende persoon, blijkt uit rechercheonderzoek. De politie is naarstig op zoek naar een mogelijk cruciale getuige die afgelopen vrijdag anoniem informatie over Xavier had doorgespeeld. -
NCTV: ‘Nederlandse rechts-extremisten lopen niet warm voor oorlog in Oekraïne’
Het is ‘onwaarschijnlijk’ dat grote aantallen Nederlandse rechts-extremisten naar Oekraïne gaan om zich daar in de oorlog te mengen. ‘Bij de meeste rechts-extremisten in Nederland lijkt namelijk op dit moment de bereidheid om naar Oekraïne te gaan te ontbreken’, zo schrijft veiligheidscoördinator NCTV in zijn nieuwe Dreigingsbeeld Terrorisme. -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen.