Alle huisartsen tóch deze maand al gevaccineerd tegen corona
Huisartsen zullen tóch deze en volgende week al gevaccineerd worden tegen het coronavirus. Zij krijgen het Moderna-vaccin. Eerder wilde minister Hugo de Jonge pas in februari starten met het inenten van de huisartsen.
Delen per e-mail
Dat leidde tot grote woede onder de huisartsen, die veel in aanraking komen met coronapatiënten en bovendien een belangrijke rol spelen in het vaccinatieproces. Een gepeperde brief aan minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) leidde vorige week nog niet tot resultaat, maar nu is dus toch een akkoord bereikt, schrijft de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) op haar website.
Omwille van de snelle opkomst van de Britse variant is gekozen voor snellere vaccinatie, meldt de LHV. ,,Met deze prognoses en de druk die dit geeft op de directe COVID-spoedzorg, is het van groot belang dat we de huisartsenspoedzorg overeind kunnen houden. Juist ook vanwege hun belangrijke rol in de vaccinatiestrategie", laat demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) in een verklaring op de website van het LHV weten.
15 duizend huisartsen
In totaal zullen 15 duizend huisartsen en spoedzorgmedewerkers ingeënt worden met het Moderna-vaccin, dat in Nederland al is goedgekeurd. Vier weken later krijgen zij hun tweede prik. Ella Kalsbeek, voorzitter van de LHV, noemt het bereikte akkoord ‘heel goed nieuws’. ,,Dat is belangrijk voor de hele zorg en voor al hun patiënten. Met dank aan de ziekenhuizen voor hun hulp in de uitvoering.”
De overige 23 duizend zorgverlenende medewerkers in de huisartsenzorg zullen worden gevaccineerd met het AstraZeneca-vaccin, naar verwachting in de tweede week van februari.
Gemaakte afspraken
De LHV stelde vorige week dat De Jonge zich niet hield aan eerder gemaakte afspraken. Nadat een paar weken geleden bekend werd dat zorgpersoneel in ziekenhuizen met voorrang zou worden gevaccineerd, volgde al snel het nieuws dat ook huisartsen niet lang zouden hoeven wachten. Zij zouden het vaccin van Moderna krijgen.
Maar omdat het vaccin van Moderna maar mondjesmaat berschikbaar is, besloot De Jonge dat het dan maar AstraZeneca zou moeten worden voor de huisartsen. Maar dat vaccin is op dit moment nog helemaal niet goedgekeurd.
Nu is dus alsnog een oplossing gevonden om de beperkte aantallen Moderna-vaccin beschikbaar te maken voor de huisartsen. Die oplossing is dat de helft van de vaccins niet bewaard wordt voor de tweede prik vier weken later, maar meteen wordt gebruikt voor een eerste prik voor alle huisartsen. ‘Door geen voorraad aan te houden bij de eerste leveringen van Moderna lukt het om een grotere groep huisartsen ingepast te krijgen, zonder dat dit ten koste gaat van reeds gealloceerde vaccins', schrijft de LHV.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVIDEO
Ook bij Janssen-vaccin sterfgeval door stolselprobleem, verband met prik nog niet aangetoond
Eén persoon die werd ingeënt met het in Leiden ontwikkelde vaccin van Janssen, is overleden aan dezelfde complicatie als die geconstateerd is bij het AstraZeneca-vaccin, meldt de Europese medicijnautoriteit EMA. Een verband met het vaccin is bij de Janssen-prik nog niet aangetoond. -
Grote steden doen weer ‘dringende oproep’ om terrassen te openen
De vier grote steden doen opnieuw ‘een dringend appèl’ op het kabinet om de terrassen en andere buitenruimten te heropenen. Dat hebben de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zondag laten weten. -
PREMIUMEncrochat
Boeven bibberen na kraak chatsystemen: ‘Ze kunnen beter weer in de sauna gaan overleggen’
Grootschalige cokesmokkel, Colombiaanse cocaïnewasserij, aanslag op een woning, foute wouten en drugslabs: de klappen die het kraken van de versleutelde communicatiedienst Encrochat aan de onderwereld uitdeelt, worden langzaamaan zichtbaar. Advocaten bestrijden voor hun panikerende clientèle de rechtmatigheid van de hack, vooralsnog zonder succes. ,,Criminelen kunnen beter weer gewoon in de sauna gaan overleggen.” -
PREMIUM
Coronacijfers willen maar niet omlaag: 'Versoepelingen bekijken we met zeer grote zorg'
Het lukt Nederland maar niet om uit het coronamoeras te klimmen. De druk op de intensive cares was in elf maanden niet zo hoog, en opnieuw zijn er problemen rond de vaccinaties. Sneuvelt daardoor wéér een versoepelingsplan? De situatie, in zeven vragen en antwoorden. -
IC’s breiden capaciteit weer uit: bovengrens in zicht
Terwijl het demissionaire kabinet zich dit weekend buigt over mogelijke versoepeling van het coronabeleid, breiden de ziekenhuizen hun ic-capaciteit verder uit. Het maximum komt langzaam maar zeker in zicht.
-
PREMIUMLezersreacties
Verdriet, vreugde, verbazing en boosheid over het vaccinatiebeleid
In zijn column van afgelopen donderdag vroeg Frank Poorthuis naar vaccinatie-ervaringen, twijfels over AstraZeneca, over prikken en het prikbeleid überhaupt. Hij maakte een selectie van wat jullie bezighoudt: twijfels en vertwijfeling, maar ook vreugde en hoop op bevrijding. -
Boze huisartsen eisen vaccin op, De Jonge geeft geen sjoege
Boze huisartsen eisen vaccins op om zichzelf en hun medewerkers tegen covid te beschermen. Minister de Jonge moet direct 15.000 vaccins van Pfizer beschikbaar stellen, aldus de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Maar De Jonge geeft geen sjoege, de LHV beraadt zich op dit moment op stappen. -
Huizenmarkt nog steeds in de lift; woningen bijna 9 procent duurder
De gemiddelde prijs van een nieuwbouwwoning is het afgelopen jaar met 8,7 procent gestegen. Een bestaande woning is in diezelfde periode 8,8 procent duurder geworden. Daarmee zit Nederland in de kopgroep van de Europese Unie. In Luxemburg werden huizen het snelst duurder.