Volledig scherm
PREMIUM
Getroffen ouders op de publieke tribune tijdens het debat met Staatssecretaris Menno Snel van Financiën in de Tweede Kamer. © ANP

‘Als Snel opstapt komt er weer een andere pipo’

toeslagendebatHoe beleefden de tientallen gedupeerden op de publieke tribune van de Tweede Kamer het debat met staatssecretaris Menno Snel over hun toeslagenleed? ,,De verhalen van lotgenoten maakten me razend.”

Een achtbaan van emoties. Boosheid. Tranen. Dat was het toeslagendebat voor de talloze gedupeerden die naar Den Haag waren afgereisd om staatssecretaris Menno Snel (Financiën, D66) aan te horen over de affaire die hun levens al jaren ruïneert. ,,Gevoelens die ik weggedrukt dacht te hebben, borrelden ineens weer op”, vertelt Steve Kuipers (43). ,,Ik ging terug in de tijd.” Zijn vrouw Sara en hij behoren tot de driehonderd gezinnen die bij Eindhovens gastouderbureau Dadim kinderopvang regelden. Ze zagen hun toeslagen - in Kuipers geval liefst 56.000 euro - door de Belastingdienst teruggevorderd worden vanwege vermeende fraude. Totaal ten onrechte, bleek later.

Gedupeerde Joe ten Cate vindt dat de juiste vragen woensdag absoluut werden gesteld in de Tweede Kamer. ,,Tegelijk blijf ik met dezelfde onzekerheden zitten”, zegt de Rotterdammer. Zijn vrouw Tamara en hij moesten circa 65.000 euro terugbetalen. Ten Cate wacht bijvoorbeeld al jaren op zijn dossier, ondanks dat Snel vorige maand beloofde dat binnen vier weken te verstrekken. ,,Het blijft een compleet raadsel waarom de Belastingdienst geld van ons terugeiste. De staatssecretaris is bijzonder goed in politieke antwoorden zonder veel te zeggen en harde beloftes te doen.”