Volledig scherm
Konijnen in de kleine kooien. © Konijnen in Nood

Animal Rights toont beelden van dierenleed bij konijnenfokkers in Ulicoten, Alphen en Sint-Oedenrode

Animal Rights heeft vandaag, een paar weken voor Kerstmis, beelden naar buiten gebracht van misstanden bij konijnenfokkers. Volgens de dierenwelzijnsorganisatie is er gefilmd bij negen konijnenhouders in Noord-Brabant, Limburg, Gelderland en Overijssel.

Drie van de negen konijnenhouders waar is gefilmd staan in Ulicoten, Alphen en Sint-Oedenrode. 

Te zien is hoe de dieren op elkaar zitten gepropt in kleine kooien met gaas als bodem. ,,Deze kooien zijn alleen te vergelijken met de inmiddels verboden legbatterijen voor hennen”, zegt Erwin Vermeulen van Animal Rights.

De dierenactivisten hebben 's nachts gefilmd zonder medeweten van de eigenaren. ,,Alleen in Vlaardingen zijn er mensen betrapt,” zegt Vermeulen. ,,Die beelden hebben we verwijderd.” 

De dierenactivisten troffen bij bijna alle fokkers dode, zieke en stervende dieren aan tussen de levende konijnen. Ook is te zien dat konijnen verwondingen hebben aan hun pootjes en dat oren zijn beschadigd of helemaal ontbreken. Sommige konijnen hebben een verlamd achterlijf, vervormde poten en een scheve nek. De oorzaak daarvan kan volgens Vermeulen zijn dat de konijnen bacteriële infecties of parasieten hebben opgelopen.

1,5 miljoen

In Nederland worden elk jaar grofweg 1,5 miljoen konijnen geslacht. Het gros van de konijnen is bestemd voor export naar het buitenland. De dieren worden tien tot elf weken oud.

Animal Rights deed het onderzoek samen met de organisatie Konijn in Nood. De organisaties sturen de beelden naar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en hopen op politieke actie. ,,We hopen op een verbod vergelijkbaar met de nertsenhouderij. Dit is een kleine sector met nauwelijks economische waarde. Het konijn is niet op een fatsoenlijke manier te houden”, zegt Vermeulen.

Geen van de Brabantse konijnenhouders wilden reageren op de beelden. 

Let op! Onderstaande beelden kunnen als schokkend worden ervaren.