Asterix- en Obelix-achtig incident met hooivork schokt buurt

Het doet denken aan een klassiek gevecht met een hooivork in de strips van Asterix en Obelix. Alleen is dit  geen grap, maar een uit de hand gelopen burenruzie dinsdagavond in het Gelderse plaatsje Wapenveld, onder Zwolle. Een 50-jarige man ging zijn buurman te lijf met een tweetandige hooivork.

Het slachtoffer is meerdere keren gestoken in armen en rug en vervolgens met spoed per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Zijn buurman is aangehouden en zit nog steeds vast.

Amper twaalf uur later is de rust in de Wapenveldse wijk Essenkamp ogenschijnlijk weergekeerd. De straat doet verlaten aan, af en toe komt een nieuwsgierige voorbijganger op de fiets een kijkje nemen. Enkel de opgedroogde bloedsporen op de trap naar de galerij van het huis van het slachtoffer verraden wat zich heeft afgespeeld.

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
Politie en ambulance in het buurtje in Wapenveld waar zich dinsdag een ‘steekincident met hooivork’ voordeed. Volgens de politie de climax in een langlopend conflict. © Stefan Verkerk / News United

Lieverdje

Quote

Het was heel heftig. Iets na half negen hoorde ik gegil en geschreeuw vanuit het huizenblok hiernaast

Een buurvrouw van de met hooivork neergestoken man

Een eindje verderop hangt een buurvrouw haar was op. Ze wil wel iets vertellen, maar alleen anoniem, net zoals andere buurbewoners. De zaak ligt gevoelig in de broeierige buurt. ,,Het was heel heftig. Iets na half negen hoorde ik gegil en geschreeuw vanuit het huizenblok hiernaast." 

De buurvrouw snelde naar de plek des onheils en verleende een kwartier lang eerste hulp aan het slachtoffer. ,,Terwijl de dader beneden schreeuwde en tierde. Hij ging helemaal over de rooie. Die man is geen lieverdje, hoor.’’

Na een kwartier was de politie ter plaatse. ,,Het leek uren te duren, een schande.’’ Eerder die dag was de politie er ook al vanwege de burenruzie. Volgens politiewoordvoerder Frank Brouwer gaat het om een langlopend conflict dat is uitgelopen op een steekincident. Over de aard van het conflict kon hij geen mededelingen doen.

Vaker raak

Bij de trap met bloedsporen staat de onderbuurman van het slachtoffer met zijn fiets klaar om te vertrekken. Hij woont al drie jaar in de wijk, maar heeft tot nu toe weinig gemerkt van de hoogopgelopen ruzie. In gebrekkig Nederlands wijst hij naar het bloed. ,,Hier gebeurde het. Ik ben geschrokken.’’

Een andere buurvrouw die in de tuin werkt, beaamt dat de politie vaker door de straat rijdt. Al omschrijft ze de wijk als ‘redelijk normaal’ in een ‘gewoon Veluws plattelandsdorpje’.

Daar denkt de buurvrouw die eerste hulp verleende wel anders over. ,,Het is de laatste tijd vaker raak. Een buurman met kinderporno, een ander met drugsproblemen en ik en mijn buurvrouw worden ook nog gestalkt.’’