Volledig scherm
Aziz eerder in Nieuwsuur. © Screenshot

‘Balie-Syriër’ was informant van de AIVD

De ‘Balie-Syriër’ Aziz A., die vastzit op verdenking van deelname aan een terroristische organisatie, was ruim een jaar lang informant van de inlichtingendienst AIVD. Dat melden bronnen rond het onderzoek aan tv-rubriek Nieuwsuur.

A. sprak verschillende malen af met AIVD-medewerkers en kreeg daarvoor ook betaald, in totaal enkele duizenden euro's. Welke informatie hij aan de inlichtingendienst verstrekte, is onduidelijk.

In het najaar 2017 van kreeg Abdelaziz A. landelijke bekendheid toen Syrische activisten hem herkenden vanwege zijn jihadistische verleden. Dat gebeurde na een film in debatcentrum De Balie in Amsterdam. Ruim een jaar later werd hij opgepakt op verdenking van onder meer lidmaatschap van terreurorganisatie Jabhat Al-Nusra. 

Volledig scherm
Ans Boersma had een relatie met de Syriër die werd gearresteerd op verdenking van deelname aan de terroristische organisatie Jabhat al-Nusra. © ROBIN UTRECHT

Aziz kwam opnieuw in het nieuws toen zijn ex-vriendin Ans Boersma begin dit jaar Turkije werd uitgezet omdat ze in 2014  geprobeerd zou hebben haar toenmalige vriend met valse papieren vanuit Turkije naar Nederland te krijgen. Dat mislukte. 

 1. Mohammed zit rustig te lunchen als hij ineens getuige wordt van dodelijke schietpartij in Amsterdam
  PREMIUM
  TELEFOONOPNAME OOGGETUIGE

  Mohammed zit rustig te lunchen als hij ineens getuige wordt van dodelijke schietpar­tij in Amsterdam

  Een middagje lunchen in Amsterdam is vanmiddag voor de 37-jarige Mohammed uitgedraaid op een regelrechte nachtmerrie. Een onbekende man opende naast hem het vuur op een Servische pizzeriabaas en veroorzaakte daarmee een enorme chaos op het overvolle Hugo de Grootplein. Mohammed dacht aanvankelijk aan een aanslag. ,,Ik heb in mijn leven nog nooit zoveel paniek gezien.”
 2. Held van Hilledijk en crisis bij Feyenoord in De Ochtend Show to go

  Held van Hilledijk en crisis bij Feyenoord in De Ochtend Show to go

  Tarik Bouzyd probeerde op 13 april Robert Hendrix tevergeefs uit een brandend huis te redden. ‘De held van Hilledijk’ is morgen te gast in De Ochtend Show to go. Ook oud-Feyenoordspeler en trainer Rob Jacobs schuift bij ons aan in de studio. Met hem hebben we het over de crisis bij Feyenoord, het Europese avontuur en de klassieker tegen Ajax. De show wordt gepresenteerd door Anne-Marie Fokkens en is vanaf 07.30 uur live te zien in onze app en op de site.