Bardots boezem is te sexy, vinden bezoekers van zorgcentrum

‘Vrouwonvriendelijk!’ Dat vonden bezoekers aan gezondheidscentrum Filmwijk in Almere van een portret van filmster Brigitte Bardot. Hun geklaag was voor het centrum aanleiding het kunstwerk, en dan met name Bardots borsten, te censureren. Dit tot grote onvrede van de maakster van het werk.

Het schilderij dat de kijker een blik gunt op het decolleté van BB werd twee weken geleden, samen met een aantal andere schilderijen, in het gebouw opgehangen. Al snel erna volgden de eerste klachten, weet de regionale nieuwssite Almeredezeweek. Twee oudere vrouwelijke patiënten zouden aanstoot aan Bardots welvingen hebben genomen.

De 20-jarige kunstenares Dana Bos, studente Media, informatie & communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam, heeft de vroegere Franse seksbom afgebeeld met haar boezem in een ver opengeknoopte blouse. De borsten zelf waren echter niet te zien. Toch wilde het gezondheidscentrum alle partijen tegemoetkomen en ging Brigittes  borstpartij daarom voortvarend te lijf. 

Met elkaar in gesprek

Volledig scherm
BB met ongecensureerde borstpartij. © Privéfoto/Dana Bos

Het schilderij zonder meer weghalen, wilde men niet. Daarom werd het idee geboren om een foto van het schilderij te maken en daarop de borsten af te plakken. ,,Om zo met elkaar in gesprek te gaan over wat we toelaatbaar vinden”, verduidelijkt Mensink tegenover de regionale media. Ook werd een tekst toegevoegd van de kunstenares, waarin zij haar ongenoegen spuit.

Dana vindt het juist ‘vrouwonterend’ dat lichaamsdelen moeten worden afgeplakt om anderen tegemoet te komen. Ze is duidelijk niet tevreden met het standpunt van de zorggroep, die zegt met censuuractie juist een discussie op gang te willen brengen. De ‘blote’ Bardot zou bezoekers een ongemakkelijk gevoel bezorgen.

‘Geen kunst met grote K’

,,Wij vinden het belangrijk dat iedereen zich op zijn gemak voelt’’, draagt Mensink namens de zorggroep als verweer aan. Ada de Jong van het gezondheidscentrum is van mening dat er, ondanks dat er nu met grote letters ‘gecensureerd’ op de foto staat, geen sprake is van censuur. ,,We het hier niet over kunst met een grote K’’, voegt ze toe. 

Bos had er liever voor gekozen het helemaal weg te halen. Ze is het ‘zeer oneens’ met de manier van denken van de klaagsters en die van het centrum. ,,Ik vind het jammer dat we leven in een maatschappij waarin we ons moeten voegen naar de ons opgedrongen mening van een kleine minderheid’’, luidt Dana’s bijschrift.

Volledig scherm
Het gecensureerde werk van kunstenares Dana Bos, met de verklarende tekst . © Privéfoto/Dana Bos