Belgische verdachten kunstbeurs gepakt op A2, doelwit was luxe juwelen- en kunsthandel uit Londen
sieraden gestolenDe wereldberoemde kunstbeurs Tefaf in Maastricht is vandaag op klaarlichte dag overvallen. Vier gewapende overvallers drongen het pand binnen en zochten naar waardevolle kunstvoorwerpen en/of juwelen. Twee verdachten, een 22-jarige en een 26-jarige man uit België, zijn op de A2 ter hoogte van Maastricht opgepakt. Er wordt nog gezocht naar twee andere verdachten. De overvallers wisten sieraden buit te maken, maar details over de buit deelt de politie niet.
Een ‘juwelenstand’ van de Britse luxeretailer Symbolic & Chase was het vermoedelijke doelwit van de overvallers. Op een video, die is gemaakt door een bezoeker, is een gedeelte van de spraakmakende roof te zien. Een man slaat met een grote hamer in op de vitrine en twee mannen houden met wapens omstanders op afstand. Een alarm gaat af en de vier overvallers, gekleed in colberts, gaan er op een drafje vandoor.
De twee Belgen reden na de overval weg in een grijs voertuig met Belgisch kenteken. Zij konden op de A2 voor de Willem Alexandertunnel in zuidelijke richting aan de kant worden gezet en aangehouden. Onduidelijk is of de politie weet wie de andere twee overvallers zijn, van hen deelt de politie geen identiteitsgegevens.
Puur geweld
De Tefaf meldt in een verklaring dat het veiligheidsteam van de beurs ‘snel en accuraat heeft gereageerd en dat er directe verbinding was met de politie. ,,Zij waren binnen enkele minuten ter plaatse. Bij het incident is niemand gewond geraakt”, aldus een woordvoerder. ,,Tefaf hanteert stringente procedures voor de veiligheid. Daarom is de beurs tijdelijk ontruimd.” Algemeen directeur Bart Drenth laat weten dat de mensen die op de beurs werken ‘heel erg geschrokken’ zijn. Drenth wil niet ingaan op de vraag hoe de overvallers Tefaf konden binnenkomen. ,,Over onze veiligheidsmaatregelen doen we nooit mededelingen.”
Volgens kunstdetective Arthur Brand is het gewaagd om de Tefaf op klaarlichte dag te overvallen. ,,Er lopen daar duizenden mensen rond. Overal hangen camera’s. Om dan met een pistool en een sloophamer zo tekeer te gaan... Je neemt wel een risico hoor.” De overval op de Tefaf is er één in de buitencategorie, zegt Brand. ,,Bij een kunstroof is er meestal sprake van een sluwe wisseltruc. Hier wordt puur geweld gebruikt, dat is een wezenlijk verschil.”
Tekst gaat verder onder deze beelden van de overval
Eerder doelwit
Tefaf was eerder het doelwit van criminelen. Zo werden er in 2011 juwelen gestolen. Details daarover maakte de politie toen niet bekend. Een jaar eerder gingen dieven ervandoor met een ring en een hanger ter waarde van 860.000 euro. De sieraden werden ontvreemd in het laatste uur van de beurs en kwamen uit een stand van de Londense antiek- en juwelenhandelaar Hancocks.
In 2008 werd een diamanten halsketting met een verkoopwaarde van 1,2 miljoen euro gestolen. Dat gebeurde tijdens de pre-opening. De politie arresteerde onder anderen twee vrouwen uit Mexico, die later werden veroordeeld tot vijftien maanden celstraf.
Sinds zaterdag open
De internationaal gerenommeerde kunst- en antiekbeurs is sinds zaterdag weer open voor publiek. De afgelopen jaren moest de beurs worden uitgesteld en voortijdig worden afgebroken vanwege de coronapandemie. De kunstbeurs verwachtte meer dan 240 handelaren uit zo’n twintig landen.
Dat is iets minder dan in voorgaande jaren, maar dat heeft vooral te maken met de geringere beschikbare ruimte in het MECC. De beurs duurt daarom ook een paar dagen korter dan anders. In voorgaande jaren kwamen er zo’n 70.000 bezoekers op de beurs af. Het gaat om de 35e editie van de wereldberoemde kunstbeurs.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met Video
Strandspullen nog niet naar zolder: volgende week mogelijk opnieuw tropische hitte
Strandgangers opgelet: hoewel regen- en onweersbuien vandaag de grootste hitte uit het land verdrijven, kan het volgende week zomaar weer zomers en misschien zelfs tropisch worden. -
Zo deel je zo min mogelijk persoonlijke data met Facebook
Steeds meer mensen maken zich zorgen over wat Facebook met hun persoonlijke data doet. Met onderstaande tips hou je zoveel mogelijk informatie privé. -
PREMIUM
Spanje-correspondent Edwin Winkels: wat Barcelona kan opsteken van Vuelta-stad Utrecht
Met kinderlijke verwondering loopt Utrechter en Spanje-correspondent voor deze krant Edwin Winkels deze dagen voor de Vuelta-start door zijn geboorteplaats. Als een toerist verbaast hij zich nog steeds over het meest weelderige en uitbundige fietsparadijs op aarde. -
PREMIUMmet Video
Arcen breekt warmterecord na record: 'Toont aan dat klimaat aan het veranderen is'
In Arcen wordt deze zomer het ene na het andere warmterecord gebroken. Wat moet je daar nou mee, als plaatselijke weerman? ,,Arcen zal dit echt niet gaan vieren.” -
PREMIUM
Altijd maar reizen voor je werk, is dat nou wel zo leuk? ‘Moest wel eens een verjaardag van mijn kind missen’
Elke dag na je werk naar huis, dat is niet voor iedereen de realiteit. Deze drie Nederlanders waren soms vaker onderweg dan thuis. Hoe is het om veel te reizen voor je baan en hoe gaat het thuisfront daarmee om?
-
PREMIUMmet video
Veel aardbeien met slagroom en ranja, maar geen wespen: dit is het geheim van Hardrik
MANDERVEEN - Het terras van de Manderveense Aardbei wordt omschreven als het toppunt van zoetigheid. Volwassenen eten aardbeien met slagroom, kinderen drinken ranja en fristi. Van hinderlijke wespen ontbreekt elk spoor. Rara hoe kan dat? -
Tachtig procent van de Europese automobilisten kent dit waarschuwingssymbool niet
Waarschuwingssymbolen in de auto die aangeven dat er iets mis is, kunnen in de loop van de tijd veranderen, vooral wanneer de techniek aan boord verandert. De opkomst van hybrides en elektrische auto's kan voor een hoop verwarring zorgen. -
PREMIUM
Anneke (55) overleed aan complicaties na operatie, familie geeft strijd op
‘Het was doodslag’, stelde Gemma Formsma-Kamp (38) eerder. Zeven jaar geleden overleed haar moeder Anneke (55) uit Nijverdal aan complicaties na een operatie. Het hoofd van de ziekenhuisafdeling repte al over een vergoeding. Maar de verzekeraar erkent geen aansprakelijkheid, zegt weduwnaar Bert Kamp (62). Met pijn in zijn hart geeft hij de strijd nu op.