Volledig scherm
De rechterlijke macht van de rechtbank in Den Bosch vandaag. © ANP

Benno L. krijgt zes jaar cel en geen tbs

UpdateHet gerechtshof in Den Bosch heeft zwemschoolhouder Benno L. veroordeeld tot zes jaar celstraf voor jarenlang misbruik van tientallen zwakbegaafde meisjes. De straf valt lager uit dan de zeven jaar gevangenisstraf die de rechtbank vorig jaar oplegde. In het hoger beroep was tegen de 61-jarige Bosschenaar tien jaar cel geëist.

Het hof legt een lagere straf op dan werd geëist omdat voor sommige van de ernstigste aantijgingen geen bewijs is. Er is bijvoorbeeld geen bewijs voor poging tot verkrachting en enkele aanrandingen waarvan justitie de zwemleraar beschuldigde.

Bovendien telt het hof de mate en aard van de publiciteit over zijn strafzaak mee. 'Zijn identiteit en beeltenis zijn landelijk bekend. De verdachte zal zich na zijn detentie nergens onopgemerkt kunnen vestigen en altijd worden achtervolgd door deze zaak.'

Het pleidooi van zijn raadsman dat het Openbaar Ministerie het recht op vervolging had verspeeld vanwege de wijze waarop de zaak in de publiciteit is gebracht, werd afgewezen. De autoriteiten hebben de verdachte in hun uitlatingen niet bij voorbaat veroordeeld, aldus het arrest. 'De gewraakte persconferentie was in de gegeven omstandigheden gerechtvaardigd.'

Benno L. krijgt straf voor twee aanrandingen, 33 gevallen van ontucht, vervaardigen en bezit van kinderporno en het heimelijk fotograferen van kinderen. Schadeclaims van de ouders met een totale waarde van ongeveer 100.000 euro werden afgewezen.

Justitie ging in hoger beroep tegen de straf van de rechtbank, omdat die geen tbs had opgelegd. Na een herbeoordeling door twee extra deskundigen over de kans op herhaling, eiste de advocaat-generaal in hoger beroep toch geen tbs.

Ouders teleurgesteld
Veel ouders die bij de uitspraak aanwezig waren hebben teleurgesteld gereageerd. Over het algemeen vinden ze de straf van zes jaar te laag en hadden ze tbs op zijn plaats gevonden. Letselschadeadvocaat Annet van Veen constateerde teleurstelling en frustratie bij de ouders, zei ze. 'Het is een dieptrieste dag', reageerde een moeder wier verstandelijk beperkte dochtertje is misbruikt.

Het OM begrijpt dat de ouders gefrustreerd zijn over de lagere straf. Advocaat-generaal Gerard Robben heeft dat gezegd. 'We hadden goede redenen om in hoger beroep te gaan. Dat het hof bewijs anders waardeert en sommige feiten minder ernstig aanrekent, konden we op voorhand niet inschatten', reageerde hij. Het Openbaar Ministerie heeft nog geen beslissing genomen over eventuele cassatie.

Inschattingsfout OM
Vanuit het buitenland heeft advocaat Pieter van der Kruijs ingehouden gereageerd op de lagere straf voor zijn cliënt Benno L.. De raadsman denkt dat het OM een 'tragische inschattingsfout' heeft gemaakt door de zaak met veel bombarie in de publiciteit te brengen, de zwaarste beschuldigingen te gebruiken, een hoge straf te eisen en meteen na de uitspraak van de rechtbank hoger beroep aan te kondigen. Justitie raakte vereenzelvigd met de ouders en voerde een gezamenlijke strijd tegen mijn cliënt, aldus Van der Kruijs.