Bewoner van Gelders verpleeghuis overlijdt nadat ze voor de tweede keer corona had
Een bewoner van woonzorgcentrum Rehoboth in het Gelderse Wapenveld is afgelopen weekend overleden nadat zij voor de tweede keer positief testte op het coronavirus. Het verpleeghuis heeft onmiddellijk maatregelen genomen om een nieuwe virusuitbraak te voorkomen.
Delen per e-mail
De besmetting zorgt voor onzekerheid in het verpleeghuis. ,,De bewoonster testte enkele maanden geleden ook al positief op het coronavirus. Dit is dus de tweede keer. Hoe kan dit? Het maakt onzeker over hoe het virus rondwaart”, aldus locatiemanager Geertje Pannekoek. De GGD Noord- en Oost-Gelderland is ingelicht over de besmetting en doet onderzoek naar de bron.
Hoe kan het dat deze bewoonster voor de tweede keer positief testte?
Of een herbesmetting met corona vaker voorkomt, kon het RIVM gisteren niet meer nagaan. ,,Voor de zekerheid houden we er rekening mee dat de mogelijkheid bestaat’’, zegt woordvoerder Coen Berends. Mogelijk kan het voorkomen bij mensen die milde klachten hadden en onvoldoende afweer hebben opgebouwd. Berends: ,,Daar wordt onderzoek naar gedaan.”
Uit Engels onderzoek bleek vorige maand dat na een infectie de antistoffen tegen corona snel minder worden.
Zwaar getroffen
De bewoner van Rehoboth kreeg vorige week een luchtweginfectie en is daarom getest op het coronavirus. Vrijdag bleek dat de test positief was. De cliënt is afgelopen weekend overleden. Het verpleeghuis in de gemeente Heerde werd dit voorjaar zwaar getroffen tijdens de eerste golf van de pandemie. Van de dertig bewoners die overleden, had ‘een groot aantal’ het coronavirus.
,,Hopelijk loopt het nu met een sisser af”, reageert Pannekoek. ,,De bewoonster is in de afgelopen twee weken niet van haar kamer geweest, medewerkers en bezoekers dragen altijd een mondkapje. Het bezoek dat zij onlangs heeft gehad is gevraagd om twee weken in thuisquarantaine te gaan. Medewerkers van die gang worden eind deze week getest, omdat dan de eerste symptomen duidelijk kunnen worden.”
Per direct heeft Rehoboth maatregelen genomen om een virusuitbraak te voorkomen. Zo is het restaurant gesloten en krijgen alle bewoners eten op hun kamer. In de grote zaal worden geen gezamenlijke activiteiten meer gehouden. Bezoekers blijven welkom, maar zij moeten zich melden bij de receptie, een mondkapje dragen en 1,5 meter afstand houden. Het advies is om met bewoners vooral naar buiten te gaan.
Regels
Op de gang waar de besmette bewoner verbleef gelden strengere regels. Een handvol bewoners moet twee weken lang op de kamer blijven. Zij worden twee keer per dag gecontroleerd op hartslag, zuurstofgehalte, temperatuur en bloeddruk. Bezoek ontvangen mag alleen op het terras onder dezelfde voorwaarden als in de rest van het verpleeghuis. ,,Gelukkig gaat het om een gang op de begane grond’’, zegt Pannekoek.
Een situatie zoals in het voorjaar willen we niet nog een keer meemaken
,,We nemen het zekere voor het onzekere, maar we maken het niet zo erg als in het voorjaar. Toen verbleven bewoners in volledige isolatie’’, vertelt de locatiemanager. ,,De maatregelen die we nu nemen, en ook al namen, zijn gericht op preventie. Het leidt tot vragen bij familieleden en bewoners, maar ik merk geen ongerustheid. Een situatie zoals in het voorjaar willen we niet nog een keer meemaken.”
WZU Veluwe maakte eind vorige week nog ‘dankbaar’ bekend dat alle verpleeghuizen in Elburg, ’t Harde, Nunspeet, Epe én Wapenveld vrij waren van corona.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMinterview
Jesse (21) is ‘aanstichter’ van rellen in Kanaleneiland: ‘Met Snapchat kan ik de hele stad sturen’
De 21-jarige Jesse* ligt in bed te slapen als de politie zijn deur intrapt, hem uit bed trekt en arresteert. Volgens het Openbaar Ministerie is hij een van de aanstichters van de rellen die afgelopen zomer een week lang de stad teisterden. Via zijn Snapchat-account Utrecht Nieuws deelde de Nieuwegeiner een oproep met zijn 40.000 volgers om massaal naar Kanaleneiland te komen. ,,Ik wilde alleen laten zien wat er in de stad speelt.” -
'Mondkapjes ook nuttig'
WHO: Goed bron- en contactonderzoek cruciaal voor land als Nederland
Razendsnel en uitgebreid bron- en contactonderzoek is hét cruciale middel om ervoor te zorgen dat het coronavirus in Europa en dus ook in Nederland onder controle blijft. Dat zegt epidemioloog Michael Ryan, bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verantwoordelijk voor de coronabestrijding. ,,Dit virus kent geen seizoenspatroon. Het zal blijven oplaaien.” -
PREMIUM
De vader van onze schoondochter vertelt mijn man schuine moppen
Wijsheid komt met de jaren. Omdat acteur Joost Prinsen (78) een eind op weg is, beantwoordt hij uw vragen. -
Opnieuw sneeuw? Winterse verrassing is niet uitgesloten
Zulke sneeuwpret als afgelopen weekend, dát hoeven we niet te verwachten. Maar een ‘winterse verrassing’ is zeker niet uitgesloten, zegt meteoroloog Wilfred Janssen van Weerplaza. -
PREMIUM
Machteloze moeder mag zoons in bijstand niet helpen: ‘Geen fut meer om de strijd aan te gaan’
Bang voor de overheid. Het Nijmeegse gezin Visser had nooit verwacht dat dat zou gebeuren. Iedere dag vreest moeder Marga (70) dat de overheid ontdekt dat zij haar zoon Herald in de bijstand geld toestopt. Reden: haar andere zoon in de bijstand werd vanwege die bijdrage beschuldigd van fraude. Hij moet 9000 euro terugbetalen aan zijn gemeente, wat al leidde tot een zelfmoordpoging.
-
Sneeuw in Limburg en Oost-Brabant: lokaal 7 tot 10 centimeter
In Limburg en het oosten van Brabant is afgelopen nacht sneeuw gevallen en blijven liggen. Plaatselijk ligt er een laag van 7 tot 10 centimeter. Vanavond kan het wederom sneeuwen in het zuiden, meldt Weerplaza. -
Dwerghamster met hele hebben en houden bij grofvuil gedumpt: ‘Ons hart huilt’
Een dwerghamstertje die met zijn hele hebben en houden bij het grofvuil werd gedumpt, is gered. ,,Zo blij dat er mensen zijn die hun nieuwsgierigheid niet kunnen bedwingen en in tassen en zakken kijken die naast de afval containers staan.” -
Gedupeerden toeslagenaffaire naar de rechter voor nieuw bsn-nummer
Gedupeerden in de kinderopvangtoeslagaffaire stappen naar de rechter in een poging hun bsn-nummer gewijzigd te krijgen. Daarmee hopen zij echt met een schone lei te kunnen beginnen, bevestigt hun advocaat Khadija Bozia berichtgeving van de NOS.