Twaalf van de zestien uitzendbureaus wilden op verzoek alleen blank personeel leveren.
Volledig scherm
Twaalf van de zestien uitzendbureaus wilden op verzoek alleen blank personeel leveren. © ANP

'Bijna helft van uitzendkrachten is baan kwijtgeraakt'

Bijna de helft van alle uitzendkrachten (49 procent) zit zonder werk door de coronacrisis. Dat meldt vakbond CNV op basis van onderzoek van Maurice de Hond onder vijfhonderd uitzendkrachten.

Van de mensen die hun baan hebben behouden zegt 49 procent minder te verdienen, doordat er minder werk is en 40 procent is bang om binnenkort hun baan te verliezen.

CNV is geschrokken van deze cijfers, zegt voorzitter Piet Fortuin. "Dit betekent dat 137.000 uitzendkrachten de afgelopen weken hun baan verloren. De uitzendkrachten die nog wel werk hebben, verkeren momenteel in grote onzekerheid. De coronacrisis legt de zwakheden van onze arbeidsmarkt ernstig bloot."
In Nederland werken in totaal ongeveer 275.000 mensen als uitzendkracht.

  1. Directeur eendenslachterij wil desnoods knokploeg inzetten om activisten te weren: ‘We moeten zelf actie ondernemen’

    Directeur eenden­slach­te­rij wil desnoods knokploeg inzetten om activisten te weren: ‘We moeten zelf actie ondernemen’

    De directeur van eendenslachterij Duck-to Tomassen in Ermelo zet alles op alles om zijn bedrijf in de toekomst te beschermen tegen dierenactivisten. Hij wil desnoods een knokploeg inzetten om te voorkomen dat er weer zoiets gebeurt als afgelopen week. Dat zegt Gertjan Tomassen drie dagen na de brand bij zijn eendenslachterij. ,,Als de daders na twee weken weer vrij rondlopen, moeten we zelf actie ondernemen.’’