Bijna kwart minder uitspraken in misdrijfzaken gedurende coronajaar
In coronajaar 2020 handelde de rechter bijna 66.000 misdrijfzaken af, 23 procent minder dan een jaar eerder. Door de COVID-19-maatregelen waren rechtbanken gedeeltelijk en tijdelijk dicht. Ook werden er minder mensen gedagvaard en leverde de politie minder zaken aan.
De daling in het aantal uitspraken was - buiten de coronaperikelen - een bewuste keuze van het OM en de rechtspraak, blijkt uit het rapport ‘Criminaliteit en rechtshandhaving' van politie, justitie, het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De voorraad strafzaken voor een behandeling op zitting liep de afgelopen decennia snel op. Dus is het sinds de invoering van de wet OM-afdoening (2008) voor het Openbaar Ministerie mogelijk om strafbeschikkingen op te leggen. Een succesvol uitgevoerde strafbeschikking komt niet meer bij de rechter.
Negen op de tien keer schuldig
Bij ongeveer negen op de tien van de bijna 66.000 strafzaken sprak de rechter vorig jaar een schuldigverklaring uit. Dat cijfer is al jaren ongeveer gelijk. Bij een op de tien volgde vrijspraak. In 2020 was de gevangenisstraf de meest opgelegde hoofdstraf, gevolgd door de taakstraf en de geldboete.
Van alle berechte personen was afgelopen jaar 89 procent man, 10 procent vrouw en minder dan 1 procent rechtspersoon (een bedrijf of instelling). In 2020 was 6 procent van alle berechte personen minderjarig.
De meeste misdrijfzaken die de rechter afgelopen jaar afhandelde, waren vermogensmisdrijven (24.000), gewelds- en seksuele misdrijven (13.000) en verkeersmisdrijven (12.000) zoals rijden onder invloed.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
column
Ik zit momenteel met fikse spierpijn in mijn billen deze column te tikken
Debby Gerritsen buigt zich elke week over liefdes-, lust- en levensvragen. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Minister Adema zet opdoeken hertenkampen door, Kamer zit niet dwars
Er komt een einde aan zo'n 250 hertenkampen in Nederland. Minister Adema (Landbouw) wil niet kijken naar een uitzonderingspositie voor de grazers, zegt hij in een debat over de kwestie. Of de Kamer hem in de weg gaat zitten is nog maar de vraag. -
PREMIUM
Corine wil dat graf van ouders wordt geopend om te kijken of ze er nog liggen, maar krijgt geen toestemming
Op Begraafplaats Vredehof in Ridderkerk speelt al een tijdje een pijnlijke zaak. Corine Stolk wil dat de kist en urn van haar ouders worden opgegraven, om te controleren dat ze niet abusievelijk zijn geruimd. Ze krijgt nul op het rekest: de rechter, de ombudsman én de burgemeester vinden haar wantrouwen ongegrond en zien geen aanleiding de grafrust te schenden. -
PREMIUM
Populariteit Engelse boeken slecht voor het Nederlands? ‘Fantastisch dat jongeren überhaupt lezen’
De verkoop van Engelstalige boeken is geëxplodeerd het afgelopen jaar. Boekhandels reageren pragmatisch en breiden hun afdeling ‘Engelstalig’ uit, maar belangenclubs uiten hun zorgen over de toekomst van het Nederlandstalige boek.
-
PREMIUM
Omstanders halen slachtoffer mishandeling van het spoor in Borne, even later raast de intercity voorbij
Een inwoner van Borne met een verstandelijke handicap is zondag afgetuigd door drie mannen en op het spoor gegooid. Wat is er precies gebeurd? „Omstanders hebben het leven van die man gered.” -
-
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.