Boerenprotest tegen stikstofbeleid: vandaag blijven de koeien op stal
met videoVandaag even niet dat romantische Hollandse plaatje van koeien in de wei. Uit protest tegen het stikstofbeleid houden melkveehouders hun dieren op stal. Boer Wilbert van der Post: ,,Het kan toch niet zo zijn dat koeien uit de wei worden gejaagd?”
Wie vandaag over het platteland fietst of kriskras door Nederland rijdt met de fiets, trein of auto zal het vast opvallen: uitgestrekte weilanden zónder kuddes koeien. Vandaag gaat er even een streep door dat typische voorjaarsplaatje, als signaal van de boeren naar de burger en de overheid: dit zou wel eens het toekomstige beeld kunnen zijn, als er vanwege stikstofregels een vergunningsplicht komt om koeien in de wei te laten.
Wat is het probleem? Melkveehouders hebben een vergunning nodig om hun bedrijf te runnen, om met hun koeien stikstof te mogen uitstoten. Maar die vergunning ligt, legt boer Wilbert van der Post uit, op de stallen. ,,Niet op de weilanden. Dus in de praktijk heb je een leeg weiland en geen stikstof en daar komt verandering in als je daar koeien laat lopen, want die produceren stikstof”, zegt Van der Post.
Nu heeft in de provincie Overijssel de coöperatie Mobilisation for the Environment (MOB) een rechtszaak aangespannen en gewonnen. De rechter is het niet eens met de provincie dat het bemesten en de weidegang ‘toch geen significant effect zou hebben’ op de nabijgelegen Natura2000-gebieden. Dat had beter moeten worden onderzocht, zegt de rechter.
Boeren vrezen nu dat er een extra vergunning nodig is om mest uit te mogen rijden én voor de weidegang. ,,Dat geeft heel veel extra rompslomp. Het is een onnodige en absurde administratieve last. Weidegang is elk jaar anders, afhankelijk van het weer, hoe goed het gras groeit, het afwisselen van gewassen en het ruilen van grond met anderen”, legt Van der Post uit. ,,Stel dat we een vergunning zouden krijgen voor meerdere jaren, dan dreigt het nog fout te gaan, want het ene jaar heb ik vijftig koeien, het jaar erop zestig, en het jaar daarna weer veertig. Als ik een vergunning heb voor de weidegang van vijftig koeien, ben ik in overtreding als ik er zestig naar buiten laat gaan. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat we de koe uit de wei verjagen?”
‘Moeilijker om onze bedrijven te runnen’
Van der Post boert in de omgeving Leiden, dus vooralsnog heeft hij nog geen extra vergunning nodig, maar MOB werkt nu aan rechtszaken in Drenthe en mogelijk ook in andere provincies. Hij ziet de bui al hangen, net als veel andere boeren. Meer dan tachtig procent van hen doet aan weidegang. ,,Het wordt ons steeds moeilijker gemaakt om onze bedrijven te runnen. Om gezond en kwalitatief hoogwaardig voedsel te produceren.” Hij doet daarom vandaag mee met de actie van LTO Nederland en Team Agro NL en laat zijn koeien op stal.
We hoeven ons geen zorgen te maken om het welzijn van de dieren nu ze een dag niet op het verse gras staan, stelt Van der Post gerust. ,,Ze vertoeven ook prima op stal, met voer, water, droge ligplekken. Ze staan in de winter natuurlijk binnen of kiezen er op heel warme dagen ook voor om in de koele stal te blijven. Maar ja, vers gras eten is natuurlijk wel het lekkerst. Ze zijn graag buiten.”
Boeren delen op sociale media onder de noemer #30MeiKoeUitDeWei foto’s van hun weides met én zonder koeien. LTO Nederland en Team Agro NL bundelen de ‘mooiste’ beelden en delen deze met minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof), Henk Staghouwer (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) en de Tweede Kamer om aandacht te vragen voor de ‘absurde situatie die de koe uit de wei dreigt te verjagen’ en de ‘verlammende onzekerheid’ waarin de melkveehouders verkeren.
Volgens LTO Nederland is de actie een succes, al heeft de organisatie geen exacte cijfers. Volgens de brancheorganisatie doen veel boeren mee. Overigens worden alleen boeren opgeroepen om mee te doen als het in de bedrijfsvoering past. Sommige boeren zullen toch kiezen om hun koeien te laten grazen als het gaat om gezondheid van de dieren en eisen van keurmerken.
Fervent voorstander
Milieuorganisatie MOB, die talloze rechtszaken heeft gevoerd om de stikstofuitstoot te beperken, is het met de boeren eens dat koeien zoveel mogelijk in de wei moeten staan. De organisatie zegt daar ‘fervent voorstander’ van te zijn, onder meer omdat in de wei de minste ammoniak vrijkomt. Ammoniak is een stikstofverbinding die ontstaat als urine zich vermengt met mest. Te hoge concentraties zijn schadelijk voor de natuur.
Tegelijkertijd vindt MOB dat beweiding ‘in veel gevallen’ moet worden meegenomen in de vergunning. Gebeurt dat niet, dan dreigt volgens de organisatie onderschatting van de werkelijke hoeveelheid stikstof die in de natuur terechtkomt. Diverse rechters hebben die plicht bevestigd. ,,Ondanks deze duidelijke uitspraken weigert de Nederlandse overheid daaraan gevolg te geven”, zegt MOB, ,,met alle onduidelijkheid en onzekerheid van dien voor zowel de natuur als de boeren.” De overheid ‘moddert maar voort’ in het stikstofdossier, voegt de milieuorganisatie eraan toe.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video
Gehuld in isolatiedekens wachten gestrande reizigers op Utrecht Centraal op trein naar huis
Utrecht -
Nederland heeft voor het eerst een nationale bloem: het madeliefje
De Belgen hebben de klaproos, de Duitsers de korenbloem, de Oostenrijkers de edelweiss en de Finnen het lelietje-van-dalen. En sinds vandaag heeft Nederland het madeliefje als nationale bloem. Het veel voorkomende plantje werd met een ruime meerderheid aan stemmen verkozen bij de Nationale Bloem Verkiezing van radioprogramma Vroege Vogels zondagochtend. -
Lhbti-supportersclub van Feyenoord krijgt Jos Brink Prijs
De Roze Kameraden, een lhbti-supportersclub van Feyenoord, krijgt dit jaar de Jos Brink Innovatieprijs. Dit is een tweejaarlijkse aanmoedigingsprijs voor de verbetering van acceptatie en veiligheid van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen in de samenleving. -
PREMIUM
Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol? -
PREMIUMUtrechtse Pride
Wanneer Vincent als dragqueen de deur uitloopt, staat de hele buurt te applaudisseren
Helemaal vooraan zal ze staan. Dit jaar varen Tiffanie Deelight en haar mede-dragqueens tijdens de Utrechtse Pride voorop in de botenparade. Met een reden. Na een reeks incidenten maakt de Pride een statement: het moet maar eens afgelopen zijn met de haat richting dragqueens. ‘Wij zijn gewoon artiesten.’Utrecht
-
PREMIUM1
'Hoewel ik duizend keer mijn excuses heb gemaakt voor mijn slippertje, blijft mijn vrouw boos’
-
-
-
Stikstofbeleid
Koeien blijven uit protest in de stal
Boeren houden op maandag 30 mei hun koeien uit de wei en in de stallen om te protesteren tegen het stikstofbeleid. Volgens LTO Nederland en Team Agro NL dreigt de koe vanwege verschillende rechtszaken niet meer zonder extra vergunning de wei in te mogen, wat praktisch en juridisch onhaalbaar is. -
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
Als je op vakantie gaat naar het zuiden, moet je rekening houden met tolwegen en -tunnels. De prijzen zijn de laatste jaren gestegen, maar hoe duur is het eigenlijk om bijvoorbeeld naar Kroatië te rijden?