Boete voor te late inschrijving tentamen
Vanaf komend studiejaar kan een hogeschool of universiteit een boete van maximaal 20 euro geven aan iedere student die zich te laat inschrijft voor een tentamen. Dat blijkt uit een nieuwe regeling die onderwijsminister Ingrid van Engelshoven heeft gepubliceerd.
Deze regeling geldt zowel voor studenten die het wettelijk collegegeld betalen als voor studenten die het veel hogere instellingscollegegeld betalen. Het doel is volgens de bewindsvrouw duidelijk te maken voor welke kosten instellingen in het hoger onderwijs een bijdrage mogen verlangen.
Kosten die voortkomen uit de wettelijke verplichtingen van instellingen mogen niet worden doorberekend aan studenten. Bijvoorbeeld voor het volgen van het onderwijs, het afleggen van tentamens, de toegang tot de gebouwen en verzamelingen en gebruikmaking van studentenvoorzieningen en studiebegeleiding.
Zelf ophoesten
De minister vindt het echter voor bepaalde extra kosten wél redelijk dat studenten die zelf ophoesten. Al deze van studenten verlangde bijdragen mogen maximaal kostendekkend zijn, waarschuwt ze wel.
Naast de boete voor te late inschrijving kan de instelling per 1 september een vergoeding vragen voor kosten die kleven aan de diplomawaardering van studenten met een buitenlands diploma, oplopend tot 100 euro.
Verder mag een hogeschool of universiteit een bijdrage van internationale studenten eisen als vergoeding van kosten die gemaakt moeten worden om het taalniveau (Engels) van de aspirant-student vast te stellen.
Ook moeten studenten zelf de kosten dragen voor de aanvraag van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) bij lerarenopleidingen met bijzondere extra toelatingseisen én voor sportmedisch advies door een onafhankelijke sportarts voor de selectieprocedure bij bepaalde sportopleidingen.
Niet wenselijk
Studentenorganisatie ISO laat in een reactie weten de bijdrage bij te late inschrijving voor een tentamen ‘niet wenselijk’ te vinden. Het ISO ziet het liefst dat een inschrijving voor een vak automatisch inschrijving voor een tentamen betekent. Nu is dat nog niet altijd het geval.
Studentenvakbond LSVb, meldt: ,,Wij zijn geen voorstanders van het toestaan van extra bijdragen voor studenten. Het wettelijk collegegeld is al hoog genoeg en problemen met te laat inschrijven voor tentamens kunnen makkelijk opgelost worden door die inschrijving automatisch te laten gebeuren.”
De organisatie vindt het ook niet normaal dat er extra geld gevraagd mag worden voor beoordelingen van dipoma’s. ,,Niet-EU-studenten moeten vaak al meer dan 10.000 euro collegegeld betalen. Dat zou meer dan genoeg moeten zijn om ook administratieve kosten te dekken.”
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources -
met video
Dodelijk slachtoffer en twee gewonden bij uitslaande brand in woning Ermelo
Bij een brand in een woning aan de Smutslaan in Ermelo is vanochtend een persoon om het leven gekomen. Dat meldt een woordvoerder van politie ter plaatse. De met meerdere wagens uitgerukte brandweer wist het vuur snel te doven, maar trof later in het pand het stoffelijk overschot aan. -
PREMIUM
Terrorismeverdachten spraken over Wilders ‘door de kop schieten’, toch komen ze vrij: hoe kan dat?
Een groep Eindhovense terrorismeverdachten komt volgende week (voorlopig) vrij. Zeer opmerkelijk, want ze worden verdacht van het voorbereiden van aanslagen, mogelijk op politici. Of was er juist weinig aan de hand? ,,Deze zaak is voer voor debat, de angst voor moslims leek de rechtszaal binnengeslopen.” -
Kopstuk Nederlandse mocromaffia, handlanger van Taghi, opgepakt
Een van de laatste voortvluchtige kopstukken uit de misdaadorganisatie van Ridouan Taghi is door de landelijke recherche opgespoord en gearresteerd in Servië. Dat bevestigt het landelijk parket na berichtgeving van De Telegraaf. Het gaat om Boris P. (45), alias de Bosniër, die door justitie wordt gezien als de ‘ceo van de divisies geweld en financiën’ van de mocromaffia. -
Mogelijk komen meer moorden aan het licht dankzij nieuwe kansen voor forensisch artsen
In de toekomst komen er mogelijk meer moorden aan het licht dankzij een proef van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Forensisch artsen krijgen hierbij meer mogelijkheden om sterfgevallen uitgebreid te onderzoeken door de hulp van twee ziekenhuizen in te schakelen als de doodsoorzaak onduidelijk blijft. Dat is van belang ‘voor de nabestaanden, justitie en de gezondheidszorg’, aldus de NFI.
-
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Yvonne wonen in Sri Lanka: ‘We houden van luxe, maar vinden snel iets duur’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ron en Yvonne hebben Sri Lanka even verruild voor Nederland. ‘Verbazend hoe ontevreden mensen hier kunnen zijn, terwijl ze zoveel keuzes hebben.’ -
video
Universiteiten gaan uit van volledige heropening bij start nieuwe studiejaar
De Nederlandse universiteiten rekenen erop dat ze op 6 september, bij de start van het eerste semester van het nieuwe academische jaar, weer volledig fysiek onderwijs mogen geven. Het verloop van de pandemie is daarin wel van belang. -
Benzine in Duitsland vanaf volgende week 50 cent per liter goedkoper dan in Nederland
Duitsland voert op 1 juni een accijnsverlaging door, waardoor een liter Euro 95 dan 1,72 euro kost. Dat is bijna vijftig cent minder dan in Nederland. Ten opzichte van de Nederlandse adviesprijs bedraagt het verschil zelfs meer dan 60 cent.