Volledig scherm
Vluchtelingen uit Eritrea. © Gerard Vrakking

Brabantse sluitingen asielzoekerscentra waren al bekend

TILBURG - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) vermindert dit jaar het aantal opvangplaatsen naar 31.000. Nu zijn dat er nog 48.700. De verlaging is nodig omdat het aantal asielzoekers in Nederland fors is afgenomen, meldt het COA vandaag. Voor Brabant bracht dat weinig nieuws.

Bekend was al dat Jozefzorg in de Tilburgse wijk Fatima dicht gaat en de Prinsenbosch in Gilze blijft, maar kleiner wordt.  Ook Den Beerschen Bak in Westelbeers sluit en voormalig ziekenhuis Bernhoven in Veghel gaat ook dicht.

Deze verlaging heeft ook gevolgen voor het personeel van het COA. Ongeveer 550 arbeidsplaatsen zullen de komende tijd verdwijnen. Tussen juli 2016 en vorige maand zijn al 1300 arbeidsplaatsen geschrapt.

Er blijven nog 61 opvanglocaties open. 45 andere locaties verspreid over het hele land gaan dicht of zijn al gesloten. Het COA heeft vandaag de gemeenten en de medewerkers ingelicht.

Uitstroom

De organisatie verwacht dat de daling van het aantal asielzoekers blijft doorzetten. De asielinstroom bestaat momenteel grotendeels uit familie van asielzoekers die niet of korter gebruik maken van opvang. Ook is de uitstroom van asielzoekers die mogen blijven naar gemeenten toegenomen.

In 2015 kwamen vooral door de oorlog in Syrië 95.000 asielzoekers naar Nederland. Het COA moest toen duizend mensen extra in dienst nemen en 45 opvanglocaties opzetten.

Opvanglocaties die krimpen of sluiten

  1. Universiteiten en hogescholen verplaatsen tentamens wegens ov-staking, in Tilburg gaan tentamens wel door

    Universi­tei­ten en hogescho­len verplaat­sen tentamens wegens ov-sta­king, in Tilburg gaan tentamens wel door

    Onder meer de Universiteit van Amsterdam, de Hogeschool van Rotterdam en de Universiteit Utrecht verplaatsen alle geplande tentamens van aankomende dinsdag. Vanwege de landelijke ov-staking kan niet gegarandeerd worden dat studenten en personeel de onderwijsinstellingen kunnen bereiken. De Vrije Universiteit en de Universiteit Tilburg laten de tentamens gewoon doorgaan. ,,Helaas kan het niet anders. We hopen iedereen op tijd te waarschuwen.”