Volledig scherm
Brand bij Attero in Wilp. © Pim Velthuisen

Brandweer na grote brand in Wilp: ‘Inspecteer speelplekken en gewassen op roetdeeltjes’

UPDATEDoor de grote brand bij afvalverwerker Attero in Wilp zijn in de wijde omgeving roetdeeltjes terecht gekomen. De Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland (VNOG) heeft daarom een dringend advies voor omwonenden.

De VNOG adviseert om speelplekken te inspecteren op roetdeeltjes. Roetneerslag op speeltoestellen kunnen met warm water & zeep worden verwijderd. Ook kunnen omwonenden met een zandbak bij zichtbare roetvervuiling de toplaag van het zand in de zandbak verwijderen en vervangen door schoon zand.

NL-Alert

De grote brand bij de vuilverwerker brak vrijdagavond uit in een afvalberg. In verband met de enorme rookontwikkeling werd een NL-Alert verstuurd. Omwonenden kregen het advies ramen en deuren te sluiten. Voor zover bekend raakte niemand gewond. Ook hoefden geen woningen ontruimd te worden.

Ook vandaag woed de brand nog wat, wel is de situatie nu onder controle. De stankoverlast kan nog wel even aanhouden. ,,De komende uren is de brandweer nog druk bezig’', meldde de veiligheidsregio vanochtend vroeg. De brandweer heeft shovels ingezet en gebruikte onder meer zand om het vuur uit te krijgen. De hulpdiensten wilden voorkomen dat verontreinigd bluswater de omgeving zou vervuilen.

Omwonenden krijgen nu onder meer het advies geen gewassen uit de tuin te eten waar zichtbare roetdeeltjes op zitten. Grote brokstukken kunnen volgens de veiligheidsregio met handschoenen worden opgepakt en als klein chemisch afval worden ingeleverd bij de gemeente.

Over de oorzaak van de brand in Wilp is nog niets bekend. Voor zover bekend raakte niemand gewond.

Gft-afval

Bij Attero in Wilp wordt volgens de website per jaar zo’n 225.000 ton gft-afval verwerkt en er wordt elektriciteit gewonnen met een vergistingsinstallatie. Er zou ook asbest opgeslagen zijn.

Begin dit jaar woedde brand bij een vestiging van Attero in Wijster (Drenthe). Daarbij kwam dioxine vrij. Ook bij Attero in Tilburg was in januari brand.