Aan de Hoogeindseweg in Leende trof de politie gisteren een groot drugslab aan.
Volledig scherm
Aan de Hoogeindseweg in Leende trof de politie gisteren een groot drugslab aan. © Bert Jansen

CDA-bestuurder opgepakt voor drugsfabriek op erf

Een van de grootste Nederlandse drugslabs ooit blijkt op het erf van de penningmeester van het CDA voor regio Heeze Leende Sterksel te staan. Wim van der P. (51) werd gisteren met zijn vrouw en zoon aangehouden in hun boerderij aan de Hoogeindseweg in Leende. Dat heeft bestuurslid Jos Vos van de lokale CDA-afdeling bevestigd naar aanleiding van berichten hierover in het Eindhovens Dagblad.

De partij heeft hem inmiddels uit zijn functie ontheven en laat weten een royement voor te bereiden.

De politie zocht gisterochtend naar een hennepkwekerij, maar vond toevallig ook een enorm drugslaboratorium. Criminelen maakten in de zeer professionele fabriek dagelijks honderd kilo speed en genoeg grondstof voor zo'n miljoen XTC-pillen. De pillen werden elders gemaakt en zijn uiteindelijk al goed voor een dagomzet van 4 à 5 miljoen euro.

CDA-bestuurder Van der P. kwam al eerder in opspraak. In september 2012 brandde op het terrein een stalling met 57 caravans tot de grond toe af. Brandweermannen vonden koolstoffilters: resten van een hennepkwekerij. Hij was verdachte in de zaak, maar werd uiteindelijk niet veroordeeld. Het CDA vond toen dat Van der P. daarom gewoon partijbestuurder kon blijven.

  1. LIVE | Coronabesmetting bij twee fruitbedrijven Betuwe, Brazilië dreigt met vertrek uit WHO

    LIVE | Coronabe­smet­ting bij twee fruitbe­drij­ven Betuwe, Brazilië dreigt met vertrek uit WHO

    Volgende week gaan de basisscholen weer voltijds open, maar wie zijn kinderen toch liever nog even thuishoudt, hoeft niet te vrezen voor de onderwijsinspectie, zegt minister Arie Slob. Tot de zomervakantie kunnen bezorgde ouders op ‘coulance’ rekenen. Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft zijn mening over het nut van mondkapjes bijgesteld en adviseert het gebruik ervan nu. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van alle ontwikkelingen rond het coronavirus.