Volledig scherm
Eieren waarin resten van het verboden bestrijdingsmiddel fipronil zijn gevonden. © ANP

ChickFriend kocht fipronil als fypro-rein

Het bedrijf Chickfriend, het bedrijf uit Barneveld dat de spil is in het gifei-schandaal, heeft bij het Belgische bedrijf Poultry-Vision het bestrijdingsmiddel fipronil gekocht onder de fantasienaam ‘fypro-rein’.

Dat blijkt uit een factuur waarop NRC de hand heeft gelegd. Chickfriend zou geweten hebben dat het om de verboden stof ging. Poultry-Vision liet het bestrijdingsmiddel maken door een Roemeens bedrijf en betaalde 36 euro per liter. Chickfriend betaalde bijna het viervoudige aan de Belgen. Uit een factuur uit maart 2016, waarop geen naam zichtbaar is, zou blijken dat Chickfriend 53 liter van het middel kocht.

Volgens pluimveehouders rekende Chickfriend ongeveer 1500 euro om de bloedluis in een stal te bestrijden. De boeren kregen te horen dat het bestrijdingsmiddel uit louter natuurlijke middelen zou bestaan. Het zou volkomen veilig zijn. De kippen mochten tijdens het spuiten in de stal blijven, maar de mannen van Chickfriend droegen gasmaskers.

Zowel naar ChickFriend als Poultry-Vision wordt strafrechtelijk onderzoek gedaan. In Nederland gebeurt dat onder leiding van het Functioneel Parket. Dat wil nog niet op de zaak ingaan. Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wilde in het belang van het onderzoek nog niets kwijt.

Zaken niet op orde

Bij ChickFriend waren vermoedelijk meer zaken niet in orde. Zo stond het bedrijf niet geregistreerd als ongediertebestrijder, ontdekte de NOS. In het register van Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) komt ChickFriend inderdaad niet voor. Ook bij keurmerkverlener IKB Ei had ChickFriend geen certificering. ChickClean, op papier een ander bedrijf maar van dezelfde eigenaars als ChickFriend, had wel een certificaat van het keurmerk, maar alleen voor het ontsmetten van stallen.

De certificering is vooral van belang omdat ChickFriend actief was bij pluimveebedrijven die het keurmerk IKB Ei hebben. Dat keurmerk bestaat om supermarkten en consumenten garanties te geven over de kwaliteit en herkomst van eieren.

Nooit problemen gehad

Quote

Inmiddels weten we beter

Woordvoerder Avined

De pluimveesector heeft naar eigen zeggen nooit eerder problemen gehad met bloedluisbestrijders en had ook geen enkele aanwijzing over malafide praktijken. Daarom werd er ook door het keurmerk IKB Ei niet naar gekeken, legde een woordvoerder van de overkoepelende organisatie Avined vandaag uit. Hij verwacht dat hier vanwege het fipronil-schandaal snel verandering in zal komen.

,,Inmiddels weten we beter'', aldus de zegsman. Hij legt uit dat het keurmerk, dat sinds de jaren negentig bestaat, in het leven is geroepen door de eiersector zelf. Het stelt eisen op het gebied van hygiëne, dierenwelzijn en de herkomst van eieren.

Ook servicebedrijven moeten voor bepaalde werkzaamheden een certificaat hebben om klussen te mogen uitvoeren bij een bedrijf dat het keurmerk heeft. Ratten- en muizenbestrijders kunnen een certificaat krijgen als ze aan de criteria van IKB Ei voldoen. Voor bloedluisbestrijders bestaat die kwaliteitscontrole dus niet. ,,Dit staat nu wel hoog op de agenda'', zei de woordvoerder.