Corona-actiegroep Viruswaarheid stopt na opzeggen van bankrekening
Actiegroep Viruswaarheid, die sinds 2020 actievoert tegen het coronabeleid van de overheid, stopt. Oorzaak is het opzeggen van de bankrekening van de stichting door ING. Dat maakten de voormannen van de groep, Willem Engel en jurist Jeroen Pols, vrijdagmiddag op een onlinepersconferentie bekend. ,,We kunnen niet meer effectief werken.”
Viruswaarheid, in het begin van de pandemie nog Viruswaanzin geheten, voerde sinds 2020 actie tegen het coronabeleid van de Nederlandse overheid. De groep spande talloze rechtszaken aan, onder meer tegen het instellen van de avondklok. De meeste zaken werden verloren. Inmiddels zijn alle coronamaatregelen sowieso afgeschaft omdat de dreiging van het coronavirus sterk is afgenomen. De actiegroep richtte zich steeds meer op andere anti-overheidsprotesten.
Financieel probleem
Viruswaarheid heeft echter een groot financieel probleem. Bankier ING beëindigde een bankrekening van de stichting en ook andere betaaldiensten als Wise en SumUp namen afstand van de groep. Andere banken weigerden al eerder om Viruswaarheid financieel onderdak te bieden. Daardoor kunnen sympathisanten geen geld meer overmaken, terwijl die donaties de kurk zijn waar de groep op drijft.
ING wilde van de rekening af na signalen van verdachte en onduidelijke transacties. Zo leende Willem Engel zichzelf 50.000 euro van de stichting voor de aankoop van een stuk grond op het Canarische eiland Fuerteventura. Dat geld betaalde hij wel terug.
Viruswaarheid stapte naar de rechter om de bankrekening terug te krijgen, maar verloor. De actiegroep gaf niet alleen onvoldoende informatie, maar probeerde ook het klantenonderzoek te omzeilen en frustreren, aldus het harde oordeel van de rechter.
Wij hebben niet verloren, maar Nederland heeft verloren, de samenleving heeft verloren.
Daardoor wordt het volgens jurist Jeroen Pols vrijwel onmogelijk de actiegroep voort te zetten, stelde hij tijdens de persconferentie vrijdagmiddag. ,,Onze inzet kon daardoor niet meer effectief zijn. Alle zaken zijn gevoerd. Onze taak is vervuld”, stelden Pols en Engel. ,,Wij hebben niet verloren, maar Nederland heeft verloren, de samenleving heeft verloren. ” Pols sprak van een ‘haat- en lastcampagne door de media en de politiek'. ,,We zijn geïnfiltreerd door de inlichtingendiensten en achtervolgd door trollen op internet.”
Engel zei dat Viruswaarheid op kleinere schaal doorgaat als ‘Voor Waarheid'. De lopende rechtszaken, waaronder een tegen Engel zelf, worden afgerond. ,,Al onze info wordt bewaard in een documentatiecentrum.” Daar zal, volgens Engel, ook het resterende donatiegeld aan worden besteed. Engel en Pols nemen ‘persoonlijk een pauze'.
Opruiing
Het Openbaar Ministerie spande eerder dit jaar een zaak aan tegen Willem Engel vanwege opruiing, dat gebeurde na een collectieve aangifte van 20.000 Nederlanders. Zo zette Engel onder meer mensen aan naar een verpleeghuis te bellen dat haar deuren sloot vanwege een groeiend aantal coronabesmettingen. De telefonisten van de instelling werden daarna door bellers met de dood bedreigd. Justitie eiste maandag een werkstraf en een voorwaardelijke celstraf. Engel zei tijdens die zaak dat het ‘om een politieke vervolging gaat’ en stelt dat er een samenzwering tussen inlichtingendiensten, politiek en media is.
Nadat het kabinet de meeste coronamaatregelen afschafte, richtte Viruswaarheid zich steeds meer op andere anti-overheidsprotesten, zoals die van de boeren tegen het stikstofbeleid.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
Peperdure piepers maken patatje prijziger
Hollandse aardappelen waar friet van wordt gesneden, zijn in anderhalf jaar tijd in prijs verdubbeld. Prijzen stijgen door de droge zomer en een stijgende vraag. Dat leidt tot hogere prijzen voor friet van de snackbar of uit eigen frituurpan. En dat terwijl verkopers de dure pieper niet eens volledig doorberekenen, meldt Nu.nl. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUM
Toen Moerdijk onder water stond, werd Ad geboren in het klooster: ‘Toch hou ik van het water’
Hij is precies even oud als de grootste Nederlandse natuurramp ooit. Het is zondag 1 februari 1953 rond 20.30 uur als Ad van Strien in het klooster in Moerdijk wordt geboren. Terwijl de Watersnoodramp zich in alle hevigheid voltrekt, bevalt Philly van Strien van haar zoon. -
Extinction Rebellion kondigt nieuwe blokkade A12 aan
Extinction Rebellion kondigt een nieuwe blokkade A12 aan, op 11 maart. Dat zou de zesde keer zijn. Afgelopen zaterdag slaagden klimaatactivisten er ook in het stuk snelweg naast de Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken te blokkeren. Urenlang was de weg onbegaanbaar. Daar werden 768 mensen bij gearresteerd, die inmiddels allemaal weer op vrije voeten zijn.
-
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
-
-
PREMIUM
‘Gratis brandhout’ zorgt voor lange stoet auto's en aanhangers, maar die komen bedrogen uit
‘Gratis brandhout’, is een bericht dat in een tijd van oplopende energieprijzen als een lopend vuurtje door het land gaat. Carnavalsvereniging De Turftrappers uit Slagharen maakte haar belofte waar en deelde in een heuse drive-in luciferdoosjes uit: hout om te branden. Een lange stoet belangstellenden meldt zich, waarmee de grap slaagt. ,,Gelukkig ziet 90 procent de humor.” -
Nog één keer volop winterweer? ‘Schaatsen kunnen in het vet blijven, ruitenkrabber soms wel nodig’
De laatste maand van de meteorologische winter staat voor de deur. Wordt het nog één keer volop winterweer of verloopt februari flink zacht?
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer