Volledig scherm
© Getty Images/iStockphoto

Datalek bij Twents Carmel College verrast school

Een rooster met herkansingen van zo’n tweehonderd leerlingen van het Twents Carmel College is onbedoeld voor iedereen op internet te vinden. De gegevens hoorden in het afgeschermde gedeelte van de website van de scholengemeenschap, maar waren openbaar.

Het datalek is ontdekt door leerlingen, die het rooster tegen kwamen toen ze via Google hun naam in combinatie met Carmel intypten. De school, met vestigingen in Oldenzaal, Denekamp en Losser, was er zaterdag niet van op de hoogte dat de gegevens openbaar waren. „We zijn blij dat we er op geattendeerd worden en nemen onmiddellijk maatregelen”, aldus een woordvoerster.

Zondagochtend waren de gegevens echter nog steeds openbaar. Dat komt volgens haar doordat Google de gegevens in het tijdelijke geheugen opslaat en eens in de zoveel tijd ververst. Als dat gebeurd is, zouden de gegevens echt weg moeten zijn.

Melding bij Autoriteit Persoonsgegevens

De school zal verder onderzoek doen hoe het kan dat de gegevens voor iedereen te vinden zijn. „Als het nodig blijkt, melden we dit bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en informeren we de ouders”, aldus de woordvoerster.

Bij een datalek moet dat binnen 72 uur gemeld worden bij de AP. Die bekijkt vervolgens hoe het lek kon ontstaan, welke maatregelen de school genomen heeft om het te voorkomen en hoe het is afgehandeld. Als de AP vindt dat er niet zorgvuldig is gehandeld, kan die een boete opleggen. 

  1. Bekende boerenactivist zat in trekker die levensgevaarlijke situatie veroorzaakte

    Bekende boerenacti­vist zat in trekker die levensge­vaar­lij­ke situatie veroorzaak­te

    Bij het uit de hand gelopen boerenprotest in Groningen is Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, vandaag betrokken geraakt bij een levensgevaarlijk incident. Schuiling zat als bijrijder in een tractor die diverse hekken omver ramde en bijna een fietser omver reed. De organisator van het Malieveldprotest betuigt spijt. ,,Ik had uit moeten stappen of eerder in moeten grijpen”, zegt hij tegen deze nieuwssite.
  2. Te hard rijden, smartphones en alcohol: meer verkeersongelukken door minder politiecontrole

    Te hard rijden, smartpho­nes en alcohol: meer verkeerson­ge­luk­ken door minder politiecon­tro­le

    Het aantal verkeersongelukken is de afgelopen vijf jaar toegenomen. Dat komt vooral doordat automobilisten te snel rijden, afgeleid zijn (door smartphones) of alcohol op hebben. Bij de ongelukken vielen ook meer doden, blijkt uit het vandaag uitgekomen rapport van de stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Een logische verklaring voor het gedrag van bestuurders is de afname van de handhaving van verkeersregels door de politie, aldus het onderzoeksinstituut.