Volledig scherm
Olivier van Tetterode met zijn dochter Luna Laila bij het beeld van Paaseiland in de tuin. Het beeld is in 1962 gebruikt voor een 1 april grap bedacht door Edo van Tetterode, de vader van Olivier en de opa van Luna Laila. © Dingena Mol

De beste 1 aprilgrap is alweer 57 jaar oud

Dit kan niet waar zijn! Of toch wel? Zodra de twijfel toeslaat, is een 1 aprilgrap pas écht geslaagd.

Volledig scherm
Op 30 maart 1962 spoelt in Zandvoort een zwaar stenen beeld aan, waarvan de herkomst niet kan worden vastgesteld (Paaseiland?). De politie en de burgemeester van Zandvoort, Mr.H.M. van Fenema komen eraan te pas, maar het blijft een raadsel. Achteraf blijkt het een goed geslaagde 1 april-grap te zijn. © Hollandse Hoogte / Spaarnestad Photo

U kunt het natuurlijk altijd proberen: vraag een collega nonchalant of hij ‘meneer De Leeuw’ wil terugbellen en geef hem stiekem het nummer van de dierentuin. Leuk bedacht, maar de gemiddelde Nederlander zal hier niet meer intuinen.

Nee, voor een briljante 1 aprilgrap moet je van goeden huize komen. Die grap is intelligent, speelt in op de actualiteit en moet mensen ergens naar toe laten gaan, tippen de kenners.

De moeder der 1-aprilgrappen blijft toch wel die van Edo van Tetterode in 1962. De beeldhouwer uit Zandvoort liet in zijn eigen badplaats een beeld aanspoelen, dat oorspronkelijk van Paaseiland zou komen. Het strand stroomde vol met tienduizenden mensen die de joekel met eigen ogen wilden bekijken. Van Tetterode, die het beeld zelf had gemaakt en zijn grap maximaal uitventte, deed zich voor als deskundige vanuit Scandinavië. Pas dagen later onthulde hij dat het om een 1-aprilgrap ging. Het hele land, inclusief pers uit binnen- en buitenland, waren er ingetrapt.

Gele vlag

Quote

Nu had mijn vader natuurlijk het voordeel dat fakenews nog niet bestond. Alles wat op het journaal werd gezegd, was de waarheid

Olivier van Tetterode

De grappenmaker is inmiddels overleden, maar het beeld – genaamd de Loeres - staat nog altijd in de voortuin van zoon Olivier in Zandvoort. Ter ere van zijn vader hijst hij elk jaar op 1 april een gele vlag in top met de beeltenis van de Loeres erop. ,,Een leukere grap als deze is er nooit meer gemaakt,” denkt Olivier. Hoewel, zijn vader kreeg nóg eens een horde mensen op de been, toen hij het bericht verspreidde dat er oesters met gouden munten waren aangespoeld op het strand. Die zouden afkomstig zijn van een scheepswrak. ,,En al die mensen maar zoeken op het strand,” grinnikt de zoon.

Volgens Olivier is zijn vader pas te evenaren als de maker zich aan twee gouden regels houdt: kom serieus over én bereid je tot in de puntjes voor. ,,Nu had mijn vader natuurlijk het voordeel dat fakenews nog niet bestond. Alles wat op het journaal werd gezegd, was de waarheid. Tegenwoordig is het lastiger om iemand in het ootje te nemen, omdat we over een gezonde dosis scepsis beschikken.”

Pantservoertuigen

Defensie deed dit weekend een geinige poging. Op sociale media postte ze het bericht dat de gevechtsbrigades van de landmacht acht nieuwe pantservoertuigen kregen, de Combat Sanitary Service Vehicles geheten. Oftewel: dixi's op rupsbanden. ,,Hiervan kunnen infanteristen gebruikmaken tijdens het optreden in het hoogste geweldsspectrum.”

Een echt goede grap heeft traditiedeskundige Ineke Strouken dit jaar nog niet gehoord. Voorlopig vindt ze de dogkini-lijn van Hunkemöller een matige winnaar. Die ontwierp een vrolijke bikini voor viervoeters. ,,Dat kan waar zijn, of totale onzin. Zodra je twijfel zaait, is de grap geslaagd.” Ook moet een 1 aprilgrap mensen op de been brengen, of dat nu naar de webwinkel van de lingerieketen is of naar het strand van Zandvoort. ,,Dat is de traditie. 1 april heette vroeger niet voor niets verzenderkesdag. Als de landbouwwerkers de lentekriebels kregen, stuurden ze een simpele ziel op pad om iets niet-bestaands te halen zoals een sleutel van de tent of een bloedboor. Lol dat iedereen had.”

Lees door onder de tweet.

KoninklijkeLandmacht on Twitter

Maandag krijgen de gevechtsbrigades van de @landmacht de beschikking over een achttal Combat Sanitary Service Vehicles. Aan de achterzijde van het voertuig zijn twee toiletten ingebouwd. Hiervan kunnen infanteristen gebruikmaken tijdens het optreden in het hoogste geweldspectrum.

Commercie

Inmiddels komen de meeste grapjes vanuit de commercie. De eerste nepberichten werden vorige week al verspreid. Remia gaat zijn fritessaus omdopen tot patatsaus, Hema opent een dierentuin, Ticketmaster brengt eetbare concertkaartjes op de markt en Sublime stopt met het voorlezen van filemeldingen. De radiozender gaat alleen nog melden op welke wegen het wél doorrijdt om luisteraars ‘op een positieve manier de spits doorhelpen’.

Hilarisch? Mwah. Strouken: ,,Maar er zitten elk jaar wel een paar leuke tussen.” Dat marketeers op de loop gaan met onze traditie, vindt ze niet erg. ,,Tradities veranderen nu eenmaal. En zelf ben ik echt niet grappiger hoor.” Vaak komt ze niet verder dan ‘je veter zit los’. ,,Het is razend moeilijk om een goede 1 aprilgrap te maken.”