Volledig scherm
De Oostvaardersplassen tussen Lelystad en Almere. © Foto Freddy Schinkel

Defensie verbiedt vliegen met drones boven de Oostvaardersplassen

Boven de Oostvaardersplassen geldt vanaf maandagochtend een tijdelijk vliegverbod. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie bevestigt berichtgeving hierover van Omroep Flevoland.

Het verbod geldt vanaf maandag 07.30 uur tot 18 december 17.00 uur. Volgens de regionale omroep geldt het ‘ongebruikelijke’ verbod tot een hoogte van 1500 voet en is het bedoeld om kleine vliegtuigjes, helikopters en drones te weren. Het zou betrekking hebben op de Oostvaardersplassen, maar ook op naastgelegen natuurgebieden als het voor edelherten vanuit de Oostvaardersplassen rechtstreeks te bereiken Kotterbos, waar ook edelherten mogen worden afgeschoten.

De rechtbank in Lelystad gaf donderdag groen licht voor het uitdunnen van de hertenpopulatie in het natuurgebied. Of het ingestelde vliegverbod te maken heeft met het afschieten van edelherten in de Oostvaardersplassen, is onduidelijk.

De woordvoerder van het ministerie van Defensie bevestigt dat het ministerie een zogenoemde notam (Notice to Airmen) heeft uitgevaardigd, maar dat dit niet is vanwege een oefening van Defensie. 

Ook is Defensie niet degene die primair heeft beslist, geeft de zegsvrouw aan. Een woordvoerder van Staatsbosbeheer verwijst naar de politie, omdat het verbod te maken zou hebben met de openbare orde en veiligheid. Een woordvoerder van de politie wist zelf niets van de kwestie en zoekt het uit.

 1. Nederlandse onderzoeker vliegramp Schiphol: ‘Van 130 pagina’s conclusie bleef één velletje over’
  PREMIUM
  Crash Turkish Airlines

  Nederland­se onderzoe­ker vliegramp Schiphol: ‘Van 130 pagina’s conclusie bleef één velletje over’

  De Nederlandse hoogleraar Sidney Dekker deed onderzoek naar de ramp met het toestel van Turkish Airlines in 2009. Hij stelde vast dat vliegtuigbouwer Boeing medeschuldig was aan het neerstorten van het toestel, dat negen mensen het leven kostte. Onder Amerikaanse druk verdween die conclusie grotendeels uit het eindrapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. ,,Van mijn werk is één onschuldige pagina overgebleven.”
 2. Vader Ruinerwold door gezondheidsproblemen niet in rechtbank, zaak vandaag verder

  Vader Ruinerwold door gezond­heids­pro­ble­men niet in rechtbank, zaak vandaag verder

  Bij de rechtbank in Assen vindt vandaag een eerste inleidende zitting plaats tegen Gerrit-Jan van D. en Joseph B., de verdachten in de geruchtmakende zaak rond het gezin in Ruinerwold. Van D. (67) zou zes van zijn kinderen jarenlang van hun vrijheid hebben beroofd en elk contact met de buitenwereld hebben verboden. In oktober kwam het op het oog bizarre bestaan van het geïsoleerd levende gezin aan het licht. De zaak haalde volop de internationale pers.