Volledig scherm
De Oostvaardersplassen tussen Lelystad en Almere. © Foto Freddy Schinkel

Defensie verbiedt vliegen met drones boven de Oostvaardersplassen

Boven de Oostvaardersplassen geldt vanaf maandagochtend een tijdelijk vliegverbod. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie bevestigt berichtgeving hierover van Omroep Flevoland.

Het verbod geldt vanaf maandag 07.30 uur tot 18 december 17.00 uur. Volgens de regionale omroep geldt het ‘ongebruikelijke’ verbod tot een hoogte van 1500 voet en is het bedoeld om kleine vliegtuigjes, helikopters en drones te weren. Het zou betrekking hebben op de Oostvaardersplassen, maar ook op naastgelegen natuurgebieden als het voor edelherten vanuit de Oostvaardersplassen rechtstreeks te bereiken Kotterbos, waar ook edelherten mogen worden afgeschoten.

De rechtbank in Lelystad gaf donderdag groen licht voor het uitdunnen van de hertenpopulatie in het natuurgebied. Of het ingestelde vliegverbod te maken heeft met het afschieten van edelherten in de Oostvaardersplassen, is onduidelijk.

De woordvoerder van het ministerie van Defensie bevestigt dat het ministerie een zogenoemde notam (Notice to Airmen) heeft uitgevaardigd, maar dat dit niet is vanwege een oefening van Defensie. 

Ook is Defensie niet degene die primair heeft beslist, geeft de zegsvrouw aan. Een woordvoerder van Staatsbosbeheer verwijst naar de politie, omdat het verbod te maken zou hebben met de openbare orde en veiligheid. Een woordvoerder van de politie wist zelf niets van de kwestie en zoekt het uit.

  1. Vilein? Schrijf toch normaal Eus, wreed of vals kan ook
    Brieven met Eus

    Vilein? Schrijf toch normaal Eus, wreed of vals kan ook

    Brieven van lezers, boos op het nieuws of het juist roerend eens met wat deze krant schrijft. We ontvangen ze elke dag. Een bloemlezing van wat onze lezer bezighoudt, siert dagelijks de brievenpagina. Columnist Özcan Akyol vraagt zich in de videoreeks Brieven met Eus af wat krantenlezers ertoe brengt hun woede of passie van zich af te schrijven. Vandaag is hij op bezoek bij Ferry, die vindt dat hij zulke moeilijke woorden gebruikt.