Deze landen staan komende zomer klaar om toeristen te ontvangen
Nederlanders kunnen weer een vakantie in het buitenland plannen, maar de coronamaatregelen verschillen per bestemming. Een EU-coronapas is er voorlopig nog niet, maar vooral landen in Zuid-Europa staan klaar om toeristen te verwelkomen. De regering geeft vanaf 15 mei aan welke landen vanuit Nederland gezien weer zijn toegestaan.
In Frankrijk gaan op 19 mei de terrasjes weer open, als een van de komende versoepelingen van de coronamaatregelen. Ook kunnen dan weer alle winkels de deuren openen, maar met een beperkt aantal klanten. De terrasjes van bars, cafés en restaurants mogen maar op halve capaciteit draaien. Vanaf 9 juni zijn gasten ook binnen welkom, maar ook hier hooguit de helft van de mogelijke klandizie. De beperkingen voor winkels zouden op 30 juni moeten verdwijnen.
Italië heeft op korte termijn een pas klaar voor toeristen die zijn gevaccineerd of negatief zijn getest. Die is geldig voor reizigers van binnen en buiten de EU. Ook andere landen werken aan dergelijke bewijzen.
Hoe Britten worden benaderd in de landen rond de Middellandse Zee kan een voorbeeld zijn voor hoe het er voor andere Europeanen uit gaat zien. Spanje is bijvoorbeeld van plan Britten - van wie er al relatief veel zijn gevaccineerd - vanaf 20 mei geen negatieve test meer te laten overleggen. Daarvoor moeten de Britse coronacijfers wel blijven dalen, maar daar is niet veel twijfel over.
Portugal, waar al enkele weken de cafés, restaurants, musea en stranden weer open zijn, was de afgelopen dagen ook een geliefde boekingsbestemming voor Britten. Vliegtuigmaatschappijen zetten extra toestellen in naar bijvoorbeeld Lissabon en de Algarve. Vanaf 17 mei zijn ze weer van harte welkom. Nederlanders die per auto gaan, worden aan de grens niet gecontroleerd.
Voor vliegende reizigers uit Nederland is dat anders: vooralsnog dienen zijn een negatieve PCR-test te overleggen én moeten zij veertien dagen in quarantaine. Dat is niet in te korten door een tussentijdse test. Nederland is een van de weinige landen waar deze regel nog voor geldt, omdat het aantal besmettingen per 100.000 inwoners boven de 500 per dag is. Het is onduidelijk wanneer die quarantaineplicht eraf gaat. Donderdag wordt er een plan voor het toerisme voor deze zomer gepresenteerd. Portugal verwacht in ieder geval deze maand nog te kunnen testen met het Europese coronapaspoort.
Turkije en Griekenland zijn ook langere tijd bezig het land klaar te stomen voor buitenlandse bezoekers. Een deel van de Griekse stranden is zaterdag opengegaan en cafés en restaurants al wat eerder. De Griekse economie is erg afhankelijk van toerisme.
Dat geldt ook voor Turkije. Daar zijn de regels voor toeristen sinds kort soepeler dan voor Turken zelf. Terwijl inwoners aan huis zijn gebonden zijn bezoekers vrijgesteld van een lockdown. Wel moet je bij aankomst een negatieve coronatest tonen.
Vanaf 17 mei kunnen Britse restaurants, cafés en pubs hun klanten weer binnen bedienen. Ook bioscopen, musea en theaters heropenen de deuren en concerten kunnen weer, met een beperkt aantal toeschouwers. De verwachting is dat op 21 juni een einde komt aan de meeste overgebleven coronabeperkingen, zoals de algemene regel om 1 meter afstand te houden.
De Belgische zomerfestivals Pukkelpop en Tomorrowland, die ook bij Nederlanders populair zijn, kunnen dit jaar doorgaan. Vanaf 13 augustus mogen, als de coronacijfers het toelaten, 5000 tot mogelijk 10.000 deelnemers per festival weer uit hun dak gaan. Al vanaf 9 juni mogen de cafés en restaurants binnen weer open, evenals - eerst nog met beperkt publiek - de bioscopen, theaters, fitnesscentra, casino’s, bowlings en de kermis.
In Duitsland mag geleidelijk ook iets meer, maar dat is wel van deelstaat tot deelstaat verschillend. Zo wil Berlijn de terrasjes binnenkort weer opengooien. De meeste vrijheid hebben gevaccineerden en mensen die van corona zijn genezen. Zij hoeven zich niet meer aan de avondklok te houden, die op veel plaatsen nog geldt. Maar iedereen blijft gewoon verplicht een mondkapje te dragen.
Kijk hier onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Rijbaan op A28 dicht om kudde koeien over vluchtstrook
De A28 tussen Zwolle en Assen is ter hoogte van afrit Ruinen vanochtend even afgesloten geweest vanwege een kudde koeien die over de vluchtstrook loopt. Dat meldt de ANWB. Inmiddels is nu nog maar één rijstrook dicht. -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door. -
Schiphol en Eindhoven Airport gaan vertraagde reizigers compenseren voor gemiste vluchten
Reizigers die vanaf 23 april hun vlucht hebben gemist door lange rijen op Schiphol, krijgen daarvoor een compensatie. Het gaat om kosten die niet al door de luchtvaartmaatschappij of reisverzekering vergoed worden. De regeling geldt ook voor gedupeerden van Eindhoven Airport, maar dan voor reizigers vanaf 23 mei. -
Corona
Huisartsen sturen ‘motie van treurnis’ naar minister over nieuwe prikronde: ‘Onbeschofte actie’
Huisartsen, verenigd in twee actiegroepen, sturen massaal een boze e-mail met een ‘motie van treurnis’ naar zorgminister Kuipers. De artsen balen dat zij binnen hun praktijk moeten uitzoeken welke patiënten als eerste in aanmerking komen voor een nieuwe coronaprik. -
PREMIUM
Verdachten konden blinde rechter Romke niet om de tuin leiden: ‘Het is moeilijk stem in de plooi te houden’
Romke de Vries (73) schreef geschiedenis als de eerste blinde rechter van Nederland. Dit jaar nam hij afscheid in Rotterdam. ,,Ik luisterde goed naar wat iemand níet zei.”
-
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje. -
Frank in quarantaine
We ruiken het gras: de nieuwe wereld gaat steeds meer op de oude wereld lijken
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 423. Lees alle eerdere afleveringen hier terug. -
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar.