Volledig scherm
De losgebroken koe Hermien bivakkeert al zes weken in de bossen van Lettele. © Ronald Hissink

Dierenarts afgebeld: ontsnapte koe Hermien krijgt paar weken rust

De weggelopen koe Hermien mag voorlopig in de bossen bij Lettele blijven lopen. Het dier krijgt extra rust nu half Nederland zich druk maakt over Hermien. Een extra vangpoging is van de baan.

Quote

Het is belangrijk dat het rustig wordt rond het dier. Een verdoving of een narcose is ook een risico

Dierenarts Edo Hamersma

Eigenaar Herman Jansen zegt niet geluisterd te hebben naar de koefluisteraars en koeknuffelaars, die hem ongevraagd van advies voorzagen. ,,Nee, dit lijkt me zelf het beste'', zegt Jansen. ,,Ik wil niet het risico lopen dat de koe met verdoving verder het bos in loopt en we haar daar niet meer uit krijgen.''

Zodra het weer wat beter is en de weilanden wat minder drassig zijn, wil Jansen een koppel koeien in de wei naast het bos laten lopen. Dat kan nog wel een maand duren. ,,Dit lijkt mij ook de beste oplossing'', zegt de dierenarts in kwestie Edo Hamersma. ,,Het is belangrijk dat het rustig wordt rond het dier. Een verdoving of een narcose is ook een risico. De koe is een kuddedier. Haar samen met andere koeien de wagen in krijgen is het beste.''

Toon van den Enk, de fokker van de Limousinkoe, gaf zaterdag ook al aan dat Hermien beter nog een week of zes rust kan krijgen om dan voorzichtig weer in een kudde opgenomen te worden. Ze moet bovendien weer vertrouwen in mensen krijgen na de stress van eerdere vangpogingen. Van den Enk noemt Hermien overigens Joke 18, naar zijn vrouw.

Mythisch rund

Na het verhaal in deze krant trokken veel mensen het lot van de 3,5 jaar oude Limousinkoe aan. Het beeld dat zij zich niet in de veewagen richting slager liet leiden maar met haar zusje de vrijheid op zocht, sprak aan. Dat zij zich verder al ruim zes weken in een bosperceel verstopte, zonder dat de veearts met verdovingsgeweer en de door de politie te hulp geroepen jachtopzieners haar te pakken kregen, maakte van Hermien een mythisch rund.

Van eigenaar Herman Jansen mag een koeienrusthuis Hermiens volgende bestemming zijn. Van andere goedbedoelde acties om de koe 'te redden' is hij minder gecharmeerd. Zo kwamen willekeurige Nederlanders, al dan niet met een camerateam in hun kielzog, naar Jansen om te vragen of ze Hermien mochten adopteren. ,,Veel mensen weten helemaal niet dat je vee alleen kunt houden als je geregistreerd bent.''

Filmpje

Koe Hermien lijkt het gedoe over haar lot goed te verteren. Zo verstopt zij zich nog in hetzelfde bos en maakt elke avond de gang naar dezelfde schuur van een veehouder in de buurt. Op een filmpje van een buurman is te zien hoe ze eergisteren rustig voor de schuur stond, klaar voor de dagelijkse ontmoeting met soortgenoten en haar extra rantsoen van kuilvoer en brokken. Verslaggevers werden soms de verkeerde kant opgestuurd. ,,Daardoor is het nog rustig bij de koe'', zegt Jansen.

  1. LIVE: 102.000 namen Holocaust-slachtoffers worden voorgelezen in Westerbork. Luister hier mee

    LIVE: 102.000 namen Holocaust-slachtof­fers worden voorgele­zen in Westerbork. Luister hier mee

    In herinneringscentrum Kamp Westerbork in Drenthe worden vanaf woensdag 22 januari om 17 uur zes dagen en vijf nachten lang de namen voorgelezen van de 102.000 Nederlanders die in de Tweede Wereldoorlog werden vermoord in of gedeporteerd naar Auschwitz, Sobibor, Theresiënstadt, Bergen Belsen en andere vernietigingskampen. Het voorlezen is op deze nieuwssite live te volgen en duurt tot 27 januari. Op die dag - 75 jaar na de bevrijding van Auschwitz - wordt de holocaust internationaal herdacht.